PERSBERICHT
WSPA: dierenwelzijn moet beter vertegenwoordigd in nieuwe ISO-richtlijn
WSPA praat mee over opname dierenwelzijn in ISO-richtlijn tijdens conferentie in Canada
Québec - Den Haag, 17 mei 2009 - Tijdens de conferentie deze week (ma - vrij) in Québec, Canada, over de nieuwe ISO 26000-richtlijn voor 'Social Responsibility',
maakt WSPA (World Society for the Protection of Animals) Nederland zich sterk voor een goede en volledige vertegenwoordiging van het thema 'dierenwelzijn' in deze richtlijn. WSPA vindt dat het thema onvoldoende aan bod komt in de huidige opzet voor de richtlijn die in 2010 wordt gelanceerd. Dieren die worden 'gebruikt' of ingezet door organisaties voor welk doeleinde dan ook, dreigen niet te worden erkend.
In de huidige opzet van ISO 26000 komt het thema dierenwelzijn alleen aan bod in relatie tot natuurbescherming en biodiversiteit. Daarmee wordt erkend dat dieren deel uitmaken van het leefmilieu, maar de dieren die voor uiteenlopende doeleinden worden ingezet of gebruikt door organisaties, bedrijven of instellingen, worden niet erkend. Evenmin wordt erkend dat organisaties verantwoordelijk kunnen zijn voor het welzijn voor deze dieren. Sandra Cnossen-Albers, directeur WSPA Nederland: "Het is ontzettend goed dat de ISO-richtlijn voor Social Responsibility er komt. Maar als we dan zo'n richtlijn opstellen, laten we het dan goed doen voor álle dieren, en niet voor een beperkt deel. Dat zou wat ons betreft een gemiste kans en onacceptabel zijn voor zo'n belangrijke wereldwijde standaard. Reden voor ons om mee te willen praten, in Canada en daarna."
Gevolgen in de praktijk
Als dierenwelzijn als volwaardig thema in de ISO 26000 richtlijn wordt opgenomen zal dit in de praktijk gevolgen hebben voor alle organisaties die met dieren werken of producten en diensten gebruiken die aan dieren zijn gerelateerd. Bekende voorbeelden daarvan zijn de bio-industrie en haar afnemers zoals veehouders, slachterijen, transportbedrijven, supermarkten en de horecabedrijven. Daarnaast zal de richtlijn ook van toepassing zijn op bijvoorbeeld kinderboerderijen, hobbyboeren, circussen, dierenasiels en ontwikkelingsorganisaties. Indien dit soort organisaties de richtlijn gaan gebruiken als leidraad voor maatschappelijke verantwoordelijkheid, zullen ze moeten vaststellen dat ze verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de dieren waarmee ze werken. Vervolgens zullen ze zich inspannen om het welzijn te verbeteren en de in de standaard vermelde acties en verwachtingen na te volgen.
Basis
In 2005 besloot de internationale ISO-organisatie tot de opzet van een norm voor 'Social Responsibiliy', ofwel, maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het gaat daarbij niet om een bindende norm, maar om een adviserende richtlijn die als basis dient voor bedrijven, organisaties, overheden en instellingen om maatschappelijke verantwoordelijkheid te stimuleren, ontwikkelen en toetsen.
Over WSPA
WSPA is 's werelds grootste netwerkorganisatie op het gebied van dierenwelzijn. Met ruim 950 lidorganisaties en 13 regiokantoren is WSPA actief in meer dan 150 landen. WSPA is bovendien officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. In Nederland heeft WSPA ruim 100.000 donateurs.