Ingezonden persbericht


Energiebesparingscampagne Klimaatstraatfeest ten einde

Het Klimaatstraatfeest, de landelijke energiebesparingscompetitie, is succesvol afgesloten. Op 16 mei vieren de 500 beste straten allemaal een Klimaatstraatfeest.

Uiteindelijk deden 3282 straten uit 771 verschillende plaatsen uit heel Nederland mee met de competitie energie besparen. In vijf maanden tijd organiseerden de deelnemende straten 5709 'buren'-acties waarmee gezamenlijk energie werd bespaard.

De manieren om energie te besparen liepen zeer uiteen. Straatbewoners spraken af om de buitenverlichting uit te schakelen. Verschillende straten zorgen voor een deelauto in de straat. Tientallen huishoudens schaften zonnepanelen aan. Meer dan 50 huishoudens lieten hun enkelglas vervangen door dubbelglas. Tientallen huishoudens lieten hun huis grootschalig isoleren. Meer dan honderd gemeenten en woningbouworganisaties hebben medewerking verleend aan nieuwe initiatieven. Zo is ongemerkt een nieuwe groene beweging ontstaan in Nederland.

Op 6 april wordt bekend gemaakt welke 500 straten allemaal een straatfeest hebben gewonnen. Op 16 mei vieren de 500 winnende straten allemaal hun klimaatstraatfeest.

Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER Klimaatcampagne, de campagne van de 40 grootste goede doelen van Nederland die zich zorgen maken over klimaatverandering. Aan de Nationale Klimaatstraatfeest-campagne werken samen: de HIER klimaatcampagne, De Provinciale Milieufederaties, het Klimaatverbond, Stichting Meer met Minder, SenterNovem, de Woonbond, Buurtlink en MilieuCentraal.

Einde persbericht, voor meer informatie (