Forum


16 mei 2009
studiemiddag

Uitsloven is sombong

Studiemiddag over Molukse jongeren en onderwijs

Bent u ook van mening dat Molukse jongeren beter kunnen scoren op onderwijsgebied of kunt u uit eigen ervaring hierover meepraten, dan nodigen wij met name jongeren en ouders uit om samen hierover van gedachten te wisselen.

De onderwijspositie van Molukse jongeren is bepaald niet rooskleurig. De scores van Molukse jongeren blijven gemiddeld ver achter bij de scores van autochtone leerlingen en leerlingen van andere migrantengroepen. De derde generatie Molukkers scoort zelfs slechter dan de tweede generatie.

molukse jongeren en onderwijs Deze gegevens bleken uit de Quick scan 2008 Molukse Jongeren & Onderwijs die in opdracht van FORUM door Trees Tunjanan en Justus Veenman (Erasmus Universiteit) is uitgevoerd. Het rapport noemt verschillende oorzaken van de achterstand. Zo had de huisvesting in specifieke Molukse woonoorden en wijken in combinatie met de vaak hiërarchische gezinsstructuur en de lage sociaal-economische positie van de eerste generatie Molukkers, een negatieve invloed op de beheersing van de Nederlandse taal.

De onderzoekers pleiten voor specifieke beleidsaandacht en voor herbezinning in het onderwijs. Overheid, scholen en ondersteunende diensten moeten samen met de ouders en de Molukse organisaties, het reguliere onderwijs gaan afstemmen op de specifieke behoeften van deze leerlingen. Er is behoefte aan methodieken zoals coaching, mentoring die leerlingen moeten ondersteunen op weg naar zelfredzaamheid. Belangrijke aanbeveling is de actieve betrokkenheid van de ouders hierbij.
Programma
12.00 uur Inloop en ontvangst met koffie/thee
13.00 Welkom door directeur MUMA en
opening door FORUM
13.15 Toelichting op de aanbevelingen Quickscan 2008 door Rein Sohilait, programmamanager Leefomgeving
13.30 Inleiding "Positie migrantenkinderen in het onderwijs" door Zeki Arslan, programmamanager Onderwijs, Arbeid en Maatschappelijke ontwikkeling van FORUM
13.40 Inleiding over het Platform Allochtone Ouders en Onderwijs (PAOO) van FORUM door Anneke Bainathsah-Bhoepsing 13.50 Terugblik Nathan Ririhena van het LSEM op de jongerendag van 2 mei 2009
14.00

Workshops 1e ronde:

1. Taal

2. Opvoeding en ambities
15.00 Pauze
15.15 Workshops 2e ronde
16.15 Paneldiscussie met inleiders o.l.v. Rein Sohilait 16.45 Reactie op bevindingen met aansluitende borrel

Datum en plaats:
Zaterdag 16 mei 2009
12.00 - 17.00 uur
Locatie:
Museum Maluku (MUMA)
Kruisstraat 313
3581 GK Utrecht

Aanmelden
U kunt zich opgeven voor deelname via het online formulier > Het rapport krijgt u bij deelname aan de studiemiddag.

Nadere informatie
FORUM
Alex Thenu
tel.: 030-297371 of
e-mail: a.thenu@forum.nl