Ministerraad


Kabinet staat inbreuk op solidariteit niet toe en pakt onverzekerden aan

Persbericht | 15-05-2009

De ministerraad heeft op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingestemd met een wetsvoorstel om het aantal onverzekerden terug te dringen. Het wetsvoorstel 'Opsporing en verzekering onverzekerden zorgverzekering' bevat maatregelen om mensen te achterhalen die ondanks hun verzekeringsplicht geen zorgverzekering hebben en zich daarmee onttrekken aan de solidariteit, de basis van het zorgverzekeringsstelsel. Het wetsvoorstel is de uitwerking van het plan van aanpak terugdringen onverzekerden Zorgverzekeringwet, dat op 29 februari 2008 door het kabinet is goedgekeurd.

De aanpak in het wetsvoorstel is als volgt:

* Onverzekerden die zijn achterhaald, krijgen eerst een brief van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Daarin worden ze aangespoord een zorgverzekering af te sluiten. Laten zij dit na, dan krijgen ze een boete.

* Als na een nieuwe bestandsvergelijking blijkt dat de betrokkene nog steeds niet verzekerd is, dan wordt voor de tweede keer een boete opgelegd.

* Degenen die na twee boetes nog altijd onverzekerd blijken, zal het CVZ ambtshalve verzekeren bij een zorgverzekeraar. Zij zijn dan 12 maanden lang een bestuursrechtelijke premie verschuldigd ter hoogte van de standaardpremie. Deze wordt zo mogelijk via bronheffing geïnd.

Het kabinet acht het ongewenst dat een deel van de verzekeringsplichtigen zich kan onttrekken aan de verzekeringsplicht. De laatste voorlopige cijfers van het CBS van ruim 171.000 onverzekerden op 1 mei 2008 geven aan dat het noodzakelijk is om het aantal onverzekerden terug te dringen en invulling te geven aan de solidariteit die de Zorgverzekeringswet veronderstelt.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State wordt gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Voorafgaand aan de inwerkingtreding van de wet wordt een uitgebreid voorlichtingstraject gestart om specifieke groepen te bereiken.