VVD


15-5-2009

Rutte: veiligheid staat wat VVD betreft voorop

De VVD vindt dat het kabinet de bezuinigingen moet schrappen en juist moet investeren in blauw op straat.

Mark Rutte: "Als één op de vijf Nederlanders zich onveilig voelt, moet de overheid niet de veiligheid op straat gaan terugdringen. Veiligheid is een kerntaak van de overheid! Het kabinet moet zorgen dat de politie gesteund wordt en dat het ook zin heeft om tuig op te pakken en aan te pakken."

Buschauffeurs kunnen niet meer veilig hun werk doen, mensen reizen niet meer veilig met de trein en winkeliers melden dat zij maar geen aangifte van winkeldiefstal meer doen, omdat ze acht kantjes moeten invullen waar vervolgens niets mee gebeurt.
Enkele voorbeelden waaruit blijkt dat Nederland echt uit de rails is gelopen.

Maar in plaats dat dit kabinet hier echt iets aan doet, kondigt minister Ter Horst aan dat zij 160 tot 190 miljoen euro gaat bezuinigen. Het Korpsbeheerdersberaad is tegen de bezuinigingen en vindt dat het "direct de veiligheid op straat aantast".

Rutte stelt een aantal concrete maatregelen voor.

Zo wil de VVD dat het kabinet zorgt voor één kort en helder aangifteformulier voor winkeldiefstal. En na de aangifte moet dan ook actie worden ondernomen! Ook moet een winkelier vervolgens op de hoogte worden gehouden van wat er gebeurt met zijn aangifte.

Rutte: "Het kabinet moet niet sussen en vooruitschuiven, maar zorgen dat eerlijke, hardwerkende Nederlanders zich veilig voelen op straat en in de bus. De VVD wil dan ook dat de politie op straat zichtbaar is. Dus geen normen meer voor het aantal boetes die uitgedeeld moeten worden, maar agenten zoveel mogelijk uren op straat, om de veiligheid te bevorderen."
Ook is de VVD van mening dat het kabinet niet altijd de kant van de dader moet kiezen. De VVD wil dat het mogelijk wordt beslag te leggen op het vermogen van de verdachte om, na een veroordeling, hier de schade van het slachtoffer mee te vergoeden. "Het valt in onze ogen niet te rechtvaardigen dat de crimineel vlug al zijn geld in veiligheid stelt en dat het slachtoffer met zijn onvergoede schade achter blijft. Hier kiezen wij heel duidelijk voor de zekerheid die een slachtoffer gegeven moet worden. Zijn belang gaat boven dat van de crimineel", aldus Rutte.