Leefbaar Rotterdam


vrijdag, mei 15, 2009

Leefbaar wil een bruisend Stadionpark

Leefbaar Rotterdam is een groot voorstander van het Stadionpark. Leefbaarraadslid Ronald Buijt ging gisteren in de raad onder andere in op het kostenaspect, de eventuele gemeentelijke bijdrage en uitte daarnaast zijn zorgen over de levendigheid van het gebied op de momenten dat er geen evenementen in het stadion worden gehouden. Het optreden van de coalitiepartijen was ronduit gênant te noemen.

Leefbaar Rotterdam is erg voor de ontwikkeling van het Stadionpark. Volgens Buijt kan het de stad en met name Rotterdam Zuid écht een enorme impuls geven, in tegenstelling tot het voor pampus liggende Pact op Zuid waar het geld over de balk wordt gesmeten, maar de effecten toch miniem zijn. Toch zijn de huidige plannen nog te weinig concreet om echt een oordeel over de ambitieuze plannen te kunnen geven. En voor de gegevens die we nu wél hebben, heeft de commissie FIBS wethouder Bolsius hard achter de broek moeten zitten, aldus Buijt.

Inzicht in het kostenplaatje is er in ieder geval nog niet. De komende maanden moet er meer duidelijkheid komen over de grondexploitatie, eind dit jaar volgt de businesscase van het stadion. Buijt gaf wel aan dat een gemeentelijke bijdrage wat Leefbaar Rotterdam zeker niet onbespreekbaar is. Dat betekent volgens Buijt niet dat de gemeente met de geldbuidel klaar moet staan, maar zeker als je een en ander in het perspectief zet van de talloze gesubsidieerde activiteiten in deze stad, die amper bezoekers trekken en dit dan vergelijkt met de bezoekersaantallen van Feyenoord, is het onredelijk om een gemeentelijke bijdrage bij voorbaat uit te sluiten, zoals met name de linkse partijen nu wel doen.

Buijt vraagt zich wel af of het Stadionpark ook een bruisend en economisch belangrijk gebied wordt. De wethouder heeft ons niet kunnen overtuigen dat er ook mensen uit de intercitytreinen en de metro's stappen als er geen grote evenementen in het stadion zijn. In onze ogen is er onvoldoende aandacht voor wonen, werken en stedelijke voorzieningen, alles wat het stadionpark bruisend kan maken en dit baart ons zorgen. De raad besloot dan ook dat de wethouder hier binnenkort op terug dient te komen.

Buijt deelde een flinke sneer uit in de richting van de coalitiepartijen, die met een zee aan moties, de een nog onzinniger dan de ander, hun stempel wilde drukken en noemde het een teken van zwakte dat de coalitie het eigen college blijkbaar niet vertrouwt. Met maar liefst tien moties geeft de coalitie toch een brevet van onvermogen af aan de eigen wethouder, aldus Buijt. Ook stoorde hij zich aan de onmogelijke eisen dat het project geen enkele overlast mag veroorzaken. Wij denken dat het onmogelijk is dat wanneer je zon mega project gaat realiseren je het iedereen naar de zin kunt maken en dat er geen vormen van overlast gaan ontstaan. We vinden dat met name de coalitie partijen weer uitblinken in het stellen van eisen op het gebied van parkeren, milieu en duurzaamheid. Wat wij het College vooral willen meegeven: betrek alle partijen bij het proces zoals bewoners, bedrijven, de sportclubs en stel ze niet voor voldongen feiten.