FrieslandCampina
Europa wil duurzaam voedsel
Brussel, België11 mei 2009
Het Europese bedrijfsleven gaat de komende jaren fors investeren in
een duurzame productie van voedsel. Om dat te bereiken is onlangs de
`European Food SCP Roundtable' opgericht. De `roundtable' zet vooral
in op kennis rond duurzame productie van voedsel: men wil tegen 2011
alleen nog gebruik maken van productietechnieken waarvan onomstotelijk
vast staat dat ze duurzaam zijn. In de `roundtable' werken overheid en
bedrijfsleven nauw samen.
"We beschikken slechts over één planeet. We moeten onze bronnen
verstandig gebruiken. In het belang van de consument én de industrie",
aldus Jean Martin, president van de CIAA, de Europese federatie van
voeding en dranken. Pekke Pesonen, vertegenwoordiger van de Europese
boeren, pleit voor een mondiale aanpak: "Een mondiale benadering van
duurzaamheid is nodig. Europa kan dit niet alleen." En de Europese
commissie ijvert, bij monde van Andriana Sukova-Tosheva, voor
betrokkenheid van de consument: "We moeten consumenten voorzien van
betrouwbare informatie. Dat zal ze aanmoedigen om mee te doen."
Aan de `European Food SCP Roudtable' doen handelsorganisatie CELCAA
mee (European Liaison Committee for the Agricultural and Agri-Food
Trade), de organisatie van de Europese producenten van voiding en
dranken (CIAA), boerenbond COPA-COGECA, de vereniging van
kunstmestproducenten EFMA, consumentenorganisatie EURO COOP, de
gezamelijke verpakkingsindustrie EUROPEN (European Organization for
Packaging and the Environment), veevoerorganisatie FEFAC,
dierenwelzijnorganisatie IFAH-Europe en recyclingsorganisatie PRO
EUROPE.