| |Politie en gemeente vragen aandacht voor preventie | | |woninginbraken | | | |
De politie en de gemeente Apeldoorn vragen aandacht voor maatregelen waarmee de inwoners van Apeldoorn zelf kunnen helpen om het aantal woninginbraken terug te dringen. In 2008 vonden 561 woninginbraken plaats in Apeldoorn. Vier jaar geleden waren dat er nog zo'n 100 minder op jaarbasis. De kans gedupeerd te worden door een inbraak neemt aanzienlijk af als mensen meer preventieve maatregelen zouden treffen, zo stelt de politie. De Apeldoornse politie schroeft ook haar eigen inspanningen op om het aantal inbraken terug te brengen en daders op te sporen.
Groeiend aantal woninginbraken
Het aantal bij de politie geregistreerde woninginbraken is in Apeldoorn in de laatste jaren gegroeid van 459 in 2004 naar 561 in 2008. In 2007 was wel even sprake van een daling ten opzichte van 2006, maar in alle andere jaren sinds 2004 is het aantal woninginbraken in Apeldoorn jaarlijks gestaag gegroeid.
De inbraken in Apeldoorn vinden verspreid door de hele gemeente plaats, er zijn geen wijken of straten die er in negatieve zin uitschieten. Dit maakt het voor de politie lastiger om gericht te surveilleren om inbraken tegen te gaan. Mede om deze reden doet de politie een dringend beroep op de inwoners van Apeldoorn om preventieve maatregelen te treffen. Zeker nu de zomervakantie nadert. Want naast de donkere maanden van het jaar is ook de zomerperiode een periode waarin vaak een piek aan inbraken plaatsvindt.
Preventieve maatregelen
De meest voor de hand liggende preventietip om inbrekers en insluipers te weren is uiteraard het goed afsluiten van ramen en deuren, ook als je maar heel even weggaat. Maar er zijn veel meer maatregelen die het risico slachtoffer te worden van een inbraak aanzienlijk kunnen verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het niet in het zicht plaatsen van waardevolle goederen zoals laptops, fotocamera's en portemonnees, en het goed opbergen van auto- en reservesleutels. Maar ook aan het gebruik van buitenlampen bij voor- en/of achterdeuren. En tijdens vakanties, zorg dat het huis een bewoonde indruk geeft (gordijnen niet sluiten, post laten weghalen). Meer tips staan op www.politiekeurmerk.nl
"Een inbraak levert niet alleen materiële schade op, maar ook psychische schade. Het feit dat een onbekende in je woning is geweest en je spullen heeft doorzocht, geeft een onveilig gevoel. We hopen dat mensen zich realiseren dat het nemen van preventieve maatregelen
echt loont, zeker als het gaat om het weren van zogenaamde gelegenheidsinbrekers op zoek
naar een makkelijke prooi", aldus Bert Westland, districtschef van de politie Apeldoorn.
De Apeldoornse politie schroeft ook haar eigen inspanningen op om het aantal inbraken terug te brengen en daders op te sporen. Na vrijwel elke inbraak vindt al standaard een buurtonderzoek en een technisch (sporen)onderzoek plaats. De politie zal de opbrengst van dit onderzoek waar mogelijk proberen te vergroten, bijvoorbeeld door tijdens een buurtonderzoek meer buren te ondervragen of zij iets hebben gezien.
Ook zal de politie voortaan na het opnemen van de aangifte op het politiebureau, de uitgewerkte aangifte persoonlijk langsbrengen bij gedupeerden. Want soms komt uit dit tweede persoonlijke contact toch nog waardevolle informatie naar voren.
Ten slotte zal de politie vaker toe- en afrit controles houden bij de snelwegen, waarbij verdachte auto's gecontroleerd zullen worden op de aanwezigheid van inbrekerswerktuigen.
De politie en gemeente Apeldoorn zullen ook via de wijkraden en preventieteams veel aandacht besteden aan het 'promoten' van preventietips tegen woninginbraak.
Politie Noord- en Oost Gelderland