Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Klink weigert ervaringsdeskundigheid een plaats in het Zorginnovatieplatform

Minister Klink van volksgezondheid volhardt in zijn weigering om de ervaringsdeskundigheid van patiëntenorganisaties toe te laten in het Zorginnovatieplatform (ZIP). Dat blijkt uit zijn antwoorden op vragen van Tweede Kamerleden. Zeer teleurstellend en onbegrijpelijk, aldus de CG-Raad.

De deskundigheid en de ervaring van patiëntenorganisaties kunnen juist bijdragen aan een platform dat de zorg wil verbeteren. Nu hebben alleen theoretische deskundigen, bestuurders uit het bedrijfsleven en ziekenhuizen en topambtenaren de leiding gekregen over de ontwikkeling van innovatieplannen voor de zorg. De patiëntenorganisaties kunnen hun ideeën en ervaringsdeskundigheid zonder zeggenschap en discussie inleveren bij de commissie.
De Kamerleden Van Dijk en Vermeij (PvdA) vonden dit geen acceptabele gang van zaken. Zij vroegen minister Klink waarom hij geen patiëntenorganisaties in het ZIP wil laten zitten. Ook wilden zij weten of de minister patiëntenorganisaties alsnog zal toelaten tot het ZIP. Uit het antwoord van de minister blijkt dat hij volhardt in zijn weigering om hun ervaringsdeskundigheid een plek geeft binnen het ZIP te geven.

Diabetesvereniging

Voor de CG-Raad en zijn leden is deze opstelling bijzonder teleurstellend. Maarten Ploeg, directeur van de Diabetesvereniging Nederland, zegt hierover: 'Ik weet dat de minister de zorgvrager hoog in het vaandel heeft staan en daarom ben ik verbaasd over zijn reactie. Zorginnovatie veronderstelt een beweging. In Nederland anno 2009 staat met het nieuwe zorgstelsel de zorgvrager centraal. Langzamerhand bewegen we daar naar toe. Gelukkig maar, kwaliteit van zorg en daarmee ook kwaliteit van leven dienen centraal te staan! Dit proces kan sneller en beter. De innovator zal zich altijd moeten oriënteren op de zorgvrager. De zorgvrager betaalt en vooral - bepaalt. Waar zorgvragers niets bepalen zullen ze ook geen verantwoordelijkheid kunnen nemen. En dat stopt de innovatie. Jammer dat er daarom geen zorgvragers in het Zorginnovatieplatform zitten. Vragers en aanbieders hadden in een directe dialoog het innovatieproces kunnen versnellen.'

Informatie

Het Zorginnovatieplatform (ZIP) is een initiatief van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker. Het ZIP bestaat sinds 23 april 2008. Het ZIP wil de zorg voor mensen sterk verbeteren. Zo moet de zorg ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar blijven. Het ZIP wil dit bereiken door vernieuwende ontwikkelingen in de zorg te ondersteunen. Voor meer informatie over het ZIP, zie: www.zorginnovatieplatform.nl.

(Geplaatst: 14 mei 2009)

---