Ingezonden persbericht
Persbericht april 2009
Lezing over biologische gewasbescherming in De Kruidhof
Bestrijding van ziekten en plagen in de tuin hoeft niet meer met schadelijke middelen gedaan te worden. Vaak is de natuurlijke vijand al in de buurt en anders kun je die eenvoudig naar de plaats des onheils brengen. Op donderdag 14 mei komt John Evers, specialist op het terrein van de biologische gewasbescherming, naar De Kruidhof om hier alles over te vertellen. De interactieve lezing begint om 19.00 uur.
John Evers deed zijn eerste ervaringen met biologische gewasbescherming op in de glastuinbouw in het Westland. Momenteel heeft hij als zelfstandig ondernemer de leiding over een bedrijf dat gespecialiseerd is in biologische bestrijding van parasieten en ander ongedierte bij pluimvee, siervogels en kleine dieren. Hij is wat je noemt een ervaringsdeskundige, want een opleiding speciaal gericht op biologische gewasbescherming bestaat niet in Nederland. Wel heeft Evers diverse cursussen op dit gebied gevolgd en nauwe contacten met de Landbouwuniversiteit in Wageningen, waar veel deskundigheid aanwezig is van ziekten en plagen.
De lezing, ook te benoemen als een workshop, in De Kruidhof is bedoeld om bezoekers kennis te laten maken met verschillende soorten plagen die je in je tuin kunt tegenkomen en om hen inzicht te geven hoe je deze plagen kunt voorkomen of ze op een natuurlijke manier kunt bestrijden. Evers maakt gebruik van een powerpoint presentatie en toont voorbeelden van plantenziekten en insectenplagen. Hij besteedt de nodige aandacht aan het voorkomen van plagen door het gezond houden van de beplanting. Ook laat hij de natuurlijke vijanden van luizen en witte vlieg, zoals sluipwespen, zien. Deze sluipwespen zijn heel kleine insecten van enkele milimeters groot, die weinig lijken op de grote zoemende naamgenoten die in de nazomer de terrassen onveilig maken. Vaak zijn ze al in de tuin aanwezig en hoef je ze maar naar de aangetaste planten toe te brengen om de luizenplaag te verhelpen. Bekend is het lieveheersbeestje, dat anders dan de naam doet vermoeden een echte roofkever is, die het op luizen heeft gemunt. Tenslotte zijn er natuurlijke verdelgers in de handel, die men voor een redelijke prijs, vergelijkbaar met een gangbaar middel als spruzit, kan aanschaffen. Spruzit is een biologisch bestrijdingsmiddel, gemaakt van Pyrethrum, een mooi, maar zeer giftig plantje. Wanneer men spruzit gebruikt, sterven niet alleen de luizen, maar ook bijvoorbeeld bijen, rupsen en vlinders die de planten als voedselbron opzoeken of voor de bestuiving zorgen. Ook voor mensen is spruzit dodelijk bij inname. Vandaar, dat de biologische gewasbescherming met natuurlijke verdelgers verre de voorkeur verdient voor een duurzame toekomst.
Botanisch museum De Kruidhof biedt dit programma aan in het kader van het jaarthema Gif of Gift, waarbij plantenvergif onder de aandacht wordt gebracht in alle facetten van gifbeker tot heilzaam medicijn.
Aanmelden voor de workshop / lezing door John Evers kan door een e-mail te sturen naar info@dekruidhof.nl of te bellen op kantoortijden naar De Kruidhof: (0511) 541 253.
Kort bericht voor de Agenda / Uitpagina
Buitenpost
Donderdag 14 mei 2009
Lezing / Workshop in De Kruidhof door John Evers over biologische gewasbescherming. Herkennen en voorkomen van ziekten en plagen in de tuin en het inzetten van natuurlijke insectenverdelgers bij de bestrijding ervan. Aanvang 17.00 uur; entreeprijs E 5,00. Botanisch museum De Kruidhof, Schoolstraat 29 B, 9285 NE Buitenpost. Tel. (0511) 541 253; www.dekruidhof.nl. Aanmelden telefonisch of via e-mail naar info@dekruidhof.nl.
---- --