Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting

Brussel, 14 mei 2009

Aanbestedingsregels zijn onnodig complex

De Europese aanbestedingsregels zijn onnodig complex in Nederland, zo stelt PvdA lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Thijs Berman voorafgaand aan het lijsttrekkersdebat vanavond bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). "De regels zijn complex en niet voldoende geordend door het Ministerie van Economische Zaken. Niemand ziet door de bomen het bos meer. Lokale bestuurders moeten daarom dure advocaten en adviseurs inschakelen, zonde van het belastinggeld", aldus Thijs Berman.

Volgens Berman is het belangrijkste al bestaande element van de Europese aanbestedingsregels de ruimte om niet de goedkoopste, maar de beste aanbieder te selecteren. "Als sociaal- democraten hebben we met succes hard gevochten voor dit principe, want het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van dienstverlening. Sociale en milieucriteria kunnen dan net zo belangrijk zijn als enkel de prijs."

De aanbestedingswet is vorige zomer door de Eerste Kamer verworpen. Berman: "CDA minister Van der Hoeven moet nu zo snel mogelijk met een beter voorstel komen om zo de aanbestedingsregels echt te vereenvoudigen en te ordenen. Daarbij moeten sociale- en milieumaatregelen een prominente plaats krijgen." De PvdA lijsttrekker is voor het gebruik van deze criteria, omdat bijvoorbeeld bepaald kan worden dat CAO's worden gerespecteerd, personeel moet worden overgenomen, werklozen worden ingezet of verantwoord hout wordt gebruikt.

Berman is ook een voorstander van het ophogen van het drempelbedrag vanaf wanneer overheidsopdrachten Europees moeten worden aanbesteed. "Voor sommige kleinere opdrachten hoeven we wat mij betreft niet de hele Europese aanbestedingsprocedure op te starten. De kosten moeten wel in verhouding blijven staan tot de baten."

Daarnaast pleit de PvdA ervoor om een voorkeursbeleid voor het MKB vast te leggen in de Europese aanbestedingsregels. "Laten we een percentage vastleggen van de hoeveelheid overheidsopdrachten die we sowieso aan het MKB gunnen als overheid. Op die manier voorkomen we dat het MKB buitenspel wordt gezet. De aanbestedingseisen zijn soms te zwaar, de administratieve lasten te groot of het aanbestedingsproces te arbeidsintensief. Ook drukken grote ondernemingen soms kleinere ondernemingen uit de markt door tijdelijk onder de kostprijs te opereren. Een vastgelegd Europees voorkeursbeleid zal het MKB beschermen en dus helpen".