Ingezonden persbericht
Society for International Development - Netherlands Chapter
in samenwerking met World Population Foundation en Institute of Social Studies
P E R S B E R I C H T
Den Haag, 28 april 2009
Huidige integratiebeleid blokkeert economische groei
Nigel Harris, Professor Emeritus Development Planning aan UCL (University College London), geeft tweede lezing in lezingenreeks over bevolkingsvraagstukken in Den Haag
Op donderdag 14 mei 2009 geeft Nigel Harris de tweede lezing in de nieuwe lezingenreeks "The Population Question and Development: The need for a debate in the Netherlands," gezamenlijk georganiseerd door SID Netherlands Chapter(SID), Institute of Social Studies (ISS) en de World Population Foundation (WPF). De lezingenreeks bestaat uit een zestal lezingen met als overkoepelend themabevolkingsvraagstukken en ontwikkeling. Terugkerend onderwerp in alle lezingen is gezinsplanning in keuzevrijheid.
In vergelijking met onderwerpen als milieu, klimaatverandering, veiligheid, voedsel-, water- en energieschaarste, zijn bevolkingsvraagstukken een ondergeschoven kindje in het Nederlandse ontwikkelingsdenken. Het aankaarten van bevolking lijkt soms haast taboe . Terwijl dit onderwerp raakt aan de meest persoonlijke en intieme aspecten in een mensenleven: geboorte, seksualiteit en familierelaties. SID, WPF en ISS slaan de handen ineen en organiseren een lezingenreeks om het debat te heropenen.
De tweede lezing in de cyclus, "Population Migration and Urbanisation," wordt gegeven door Professor Emeritus Nigel Harris. De lezing van professor Harris zal bestaan uit drie componenten: binnenlandse migratie, internationale migratie en integratie. In zijn lezing zal Harris, onder andere aan de hand van een case study (China), uitwijden over de tegenstrijdigheid tussen een immobiele staat en een mobiele economie.
Politiek immobiele staten en hun beleid ten opzichte van migratie, zorgen ervoor dat een globale mobiele economie niet van de grond komt. Harris pleit in zijn lezing voor meer mobiliteit op de arbeidsmarkt en vrije mogelijkheid tot migratie wat, volgens hem, zal leiden tot economische groei en daling van de wereldarmoede.
Verder zal Harris het in zijn lezing hebben over de ineffectiviteit van het huidige integratiebeleid ten op zichte van buitenlandse werknemers en de weerslag daarvan op de economische groei. De huidige economische crisis komt ook aan bod in de lezing, daarbij wordt met name de nadruk gelegd op de gevaren van het terugdraaien van de globalisering van de markt.