Gemeente Cromstrijen
Cromstrijen: Commissie Hoeksche Waard stelt Ruimtelijk Plan op
De Commissie Hoeksche Waard heeft op 12 mei het definitieve Ruimtelijk Plan van de Structuurvisie Hoeksche Waard vastgesteld, als afsluiting van de inspraakprocedure. De volgende stap in het proces is de vaststelling van het Ruimtelijk Plan door de vijf gemeenteraden in de Hoeksche Waard, die nog voor de zomer plaatsvindt. 'Hiermee is weer een belangrijke mijlpaal bereikt in het traject om te komen tot een regionale Structuurvisie, waarin de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de regio tot 2030 beschreven wordt', licht André Borgdorff, voorzitter van de Commissie Hoeksche Waard, toe.
De Structuurvisie bestaat naast het Ruimtelijk Plan uit het Uitvoeringsprogramma en het Statuut Regiofonds. In deze documenten staan concreet de uit te voeren projecten en de daarmee gemoeide investeringen voor de periode van 2009 tot 2013.
Ruimtelijk Plan
In het Ruimtelijk Plan wordt aangegeven hoe de regio om wil gaan met onderwerpen als het regionale bedrijventerrein, de nieuwe infrastructuur, landbouw, woningbouw en het toerisme. Een van de uitgangspunten is het behoud van de unieke aspecten van het Nationaal Landschap Hoeksche Waard: de lange zichtlijnen, de polders en de dijken. 'Met de huidige economische perikelen is het nog belangrijker geworden een heldere visie te hebben op de toekomstige ontwikkelingen in de regio. De duurzame ontwikkeling waarvoor de kaders opgenomen zijn in het Ruimtelijk Plan bieden een goed perspectief. Hiermee kunnen we ons nationaal en internationaal als Groenblauwe Long van een Europese topregio profileren', zegt Annettie van Hemert, wethouder van Oud-Beijerland en bestuurlijk trekker van de Structuurvisie.
Inspraakprocedure
De wethouder verwacht dat het besluitvormingstraject door de raden soepel zal verlopen. 'We zijn bij de vaststelling van dit document niet over een nacht ijs gegaan. Het Ontwerp van het Ruimtelijk Plan is reeds in september 2008 vastgesteld door de vijf gemeenteraden. Vervolgens heeft het document ter inzage gelegen. Daarop zijn bijna 50 zienswijzen binnengekomen van overheden, burgers en het maatschappelijk middenveld. We hebben veel waardering voor de constructieve manier waarop met ons is meegedacht. Het heeft onze visie verder aangescherpt.' Iedere indiener heeft antwoord gekregen op zijn zienswijze in de Nota van Beantwoording. Vervolgens zijn de aanpassingen verwerkt in het definitieve Ruimtelijk Plan. De door de Commissie vastgestelde Nota van Beantwoording wordt op 20 mei met de Adviesraad besproken.
Uitvoeringsprogramma
'Ook de concrete invulling van de visie, in de vorm van het Uitvoeringsprogramma, begint steeds meer duidelijke contouren aan te nemen', vervolgt Van Hemert. 'Dat geldt tevens voor de wijze waarop het regiofonds, waarmee deze ontwikkelingen deels gefinancierd worden, gevuld en gebruikt moet worden.' Het is de bedoeling het Uitvoeringsprogramma en Statuut Regiofonds in oktober 2009 in de Commissie Hoeksche Waard te bespreken. Vervolgens worden ook deze documenten ter besluitvorming aangeboden aan de vijf raden.