Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Parkeerproblemen ondermijnen veiligheid op straat

Den Haag, 14 mei 2009

De schaarse parkeerruimte in wijken rond de stedelijke centra leidt tot onveilige situaties, ergernis en zelfs slaande ruzie. De parkeeroverlast beïnvloedt het woonplezier van bijna de helft van de bewoners negatief. Dat laat een onderzoek van het televisieprogramma EénVandaag in samenwerking met de ANWB zien. De uitslag krijgt aandacht in de uitzending van EénVandaag vanavond om 18.20 uur op Nederland 1.

De top vijf van ergernissen
De deelnemers noemen als grootste ergernis dat ze hun eigen auto niet kwijt kunnen. Ze storen zich ook aan auto's op de stoep en aan de in hun wijk geparkeerde klusbussen.


1. Ik kan zelf mijn auto niet goed kwijt (47%)
2. Mijn bezoek kan zijn auto niet of nauwelijks kwijt (36%)
3. Auto's staan (deels) geparkeerd op de stoep (27%)
4. Bestelbusjes/ bedrijfsauto's parkeren in mijn buurt (24%)
5. Auto's staan geparkeerd op plekken die daar niet voor bedoeld zijn (23%)

Hulpdiensten lopen vast
Ambulances, brandweerauto's en vuilniswagens kunnen vaak niet ongehinderd door de straten. Als grootste probleem ervaren de ondervraagden dat kinderen niet veilig kunnen spelen. Aan het onderzoek deden 11.000 mensen mee met een parkeerprobleem in hun buurt.

Spanningen en pesterijen
Bij een kwart van de ondervraagden leidt de parkeeroverlast tot spanningen. Verbaal geweld komt het meest voor. In bijna de helft van de gevallen praten buren niet meer met elkaar. Ruim eenderde meldt dat auto's beschadigd worden, zoals het inslaan van ruiten en het gebruik van agressieve vloeistoffen. Bij 7 procent vallen er zelfs klappen.

Actieformulier
Volgens ruim tweederde van de ondervraagden wordt er zelden of nooit gecontroleerd door parkeerwachters of politie. Ze hebben weinig waardering voor de manier waarop hun gemeente het parkeerprobleem aanpakt. Volgens de ANWB is goed overleg tussen bewoners en gemeenten noodzakelijk. De bewoners klagen wel maar slagen er niet in om hun klachten op een gestructureerde en duidelijk manier bij de gemeente te krijgen. De ANWB heeft voor de bewoners die in actie willen komen voor een betere buurt een formulier ontwikkeld waarmee zij en de gemeente direct aan de slag kunnen. Deze is te downloaden op http://www.anwb.nl/binaries/brochure-parkeerbeleid_LR.pdf

CROW (www.crow.nl) heeft mede op verzoek van de ANWB voor de gemeenten een boek ontwikkeld met mogelijke oplossingen, met al hun voor- en nadelen en kosten. Daarbij wordt geput uit ervaringen van verschillende gemeenten in Nederland.

Over het onderzoek
Het onderzoek van EénVandaag en de ANWB is gehouden onder de 25.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel, onder wie 11.000 met een parkeerprobleem in de buurt. De volledige uitslag is vanaf 15.00 uur vanmiddag te vinden op www.eenvandaag.nl en anwb.nl.

Noot voor redacties: