Gemeente Haren

Waar kun je terecht als je in een dip zit?

Toename depressieve klachten bij jongeren

14/05/2009

Jongeren zoeken niet snel hulp voor psychische klachten en lopen er vaak (te) lang mee door. Het internet is een belangrijk middel om ze tijdig met informatie en met hulp te bereiken. De anonimiteit van het internet maakt hulp of advies vragen een stuk makkelijker. Er zijn twee websites waar jongeren terecht kunnen: http://www.dipdoc.nl/ en http://www.gripopjedip.nl/.

Dipdoc is een website waar jongeren met problemen of klachten van somberheid zich kunnen aanmelden voor een e-mailcontact. Ze komen dan in contact met een van de Dipdoc's. Deze Dipdoc's zijn hulpverlener bij Lentis. Vooral jongeren in de leeftijd van 16 tot 30 uit het Noorden weten de site te vinden. Mensen die ouder of jonger zijn worden verwezen naar andere hulpdiensten.

Veel jongeren die mailen voelen zich somber. Sommige zijn op een moment in hun leven waarop ze voor moeilijke keuzes staan. Moet ik wel of niet stoppen met mijn opleiding? Wat kan ik doen aan de problemen in mijn relatie? Jongeren met deze en andere vragen vinden het prettig om iemand te hebben die even over hun schouder mee kijkt, iemand die als het ware een stukje meeloopt.

De chatcursus `Grip op je dip' is voor jongeren van 16 tot en met 25 jaar met depressieve klachten. In een afgesloten chatbox komen zes jongeren zes keer bij elkaar met één of twee begeleiders. Deelnemers geven aan dat ze de anonimiteit en het chatten met lotgenoten heel belangrijk vinden. De chatsessies helpen hen omdat ze gewoonlijk nooit over hun gevoelens praten en niet aan cursussen durven meedoen waarin ze de anderen lijfelijk ontmoeten. Ze vinden het gemakkelijker om in een chatbox over hun problemen te praten.

Waar hebben jongeren het meest aan?
Voor iedereen is het heel belangrijk dat er naar je geluisterd wordt. Op Dipdoc en op Grip op je Dip kunnen jongeren rekenen op een luisterend oor. Iemand die meedenkt. De hulpverleners stellen vragen waardoor jongeren zelf helder krijgen wat de mogelijkheden zijn. Welke stappen iemand kan zetten. Veel jongeren kunnen na een aantal mails of de cursus zelf de draad weer oppakken. Soms adviseert de hulpverlener om verder hulp te zoeken.

Meer informatie? Erna Berendsen, Welnis Preventie, (050) 522 32 98 of e.berendsen@lentis.nl