Hervorming biotechsector noodzakelijk voor duurzame toekomst

14/05/2009 10:08

Ernst & Young

Amsterdam, 14 mei 2009 - Ondanks de wereldwijde economische onrust was 2008 voor de internationale biotechnologiesector een goed jaar. Maar het zakelijke model dat de afgelopen 33 jaar garant stond voor sectorgroei komt door de huidige kredietcrisis flink onder druk te staan. Dit is een van de conclusies uit Beyond Borders: Global Biotechnology, het jaarlijkse rapport van Ernst & Young over de biotechnologiesector.

Jules Verhagen van Ernst & Young: "Veel biotechbedrijven doen wat ze kunnen om kapitaal aan te trekken, zich te reorganiseren en samen te werken om te overleven. Verdere consolidatie lijkt onafwendbaar. Het aantal genoteerde Europese biotechbedrijven met minder dan 1 jaar cash is verdubbeld van 18% naar 37%. Er zal in de biotechsector echt iets moeten veranderen. In tegenstelling tot eerdere periode van kredietschaarste hebben we nu te maken met een systematische, diepgaande en langdurige crisis. Creativiteit is van oudsher het handelsmerk van bedrijven in deze sector. Om zich staande te houden hebben ze die creativiteit nu hard nodig voor de ontwikkeling van innovatieve en meer duurzame financieringsmodellen".

Nieuwe wegen naar een meer duurzame toekomst

Maar de crisis biedt de biotechsector ook kansen en uitdagingen, zo blijkt verder uit het rapport. De sector is in staat een versnelde overgang naar duurzame financieringsmodellen te maken door in te spelen op vier belangrijke trends:


1) Generieke medicijnen: hiermee verlos je de sector van de budgettaire greep van overheid en verzekeraars en vermindert de prijsdruk op innovatieve medicijnen.


2)Hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg met invoering van een universeel gezondheidszorgstelsel. Op basis van het prestatiegerelateerde vergoedingenstelsel zal dat het rendement op peil houden.


3) Persoonsgerichte gezondheidszorg: Als de trend hierin toeneemt dan neemt ook de relatieve waarde van onderzoek en vroegtijdige ontwikkeling - van oudsher sterke punten van de biotechnologie - toe


4) Globalisering: De steeds sterkere positie op opkomende markten bevordert creatieve oplossingen - van nieuwe "win-win" methoden voor toewijzing van rechten buiten de VS (die steeds waardevoller worden) - tot creatieve samenwerkingsverbanden en nieuwe financieringsbronnen.

"Deze trends leiden op hun beurt echter ook weer tot nieuwe druk op de sector, inclusief strengere vergoedingsregels en nieuwe vormen van concurrentie," aldus Jules Verhagen. "Bedrijven die de nieuwe kansen willen benutten zullen zich proactief moeten opstellen. Ze moeten een goed beeld hebben van de gevolgen van deze vier trends voor hun sector, zich op die trends voorbereiden en er zo mogelijk ook actief aan bijdragen."

Overige kerncijfers uit het rapport:

De omzet van beursgenoteerde biotechnologiebedrijven is in 2008 met 12% toegenomen, tot 89,7 miljard dollar. Het nettoverlies van de sector wereldwijd is met 53% afgenomen, van 3 miljard dollar in 2007 tot 1,4 miljard in 2008. In de Verenigde Staten heeft de sector als geheel voor het eerst met winst gemaakt ($ 400 miljoen).

Het aangetrokken kapitaal is in 2008 sterk gedaald. De IPO-financiering is vrijwel stilgevallen. In Europa trok de sector 2 miljard euro nieuw kapitaal aan. Een daling van ruim 63% ten opzichte van 2007 (5,5 miljard euro nieuw kapitaal). Met een daling van 19% ten opzichte van het record van circa 6 miljard dollar in 2008 blijft de rol van durfkapitaal in de biotechnologie relatief groot.

Er waren net als voorheen veel fusies en overnames in de sector. De totale waarde van fusies en overnames waarbij Amerikaanse biotechbedrijven waren betrokken was ruim 28,5 miljard dollar - dat is na correctie voor een aantal megadeals in voorgaande jaren een absoluut record. In Europa werd voor 5 miljard dollar aan fusies en overnames transacties verricht.





http://www.ey.nl