VVD


13-5-2009

Wijkenaanpak kabinet verspilling van miljoenen

De wijkaanpak van minister Vogelaar is niets meer dan een grote mediashow die enorme verwachtingen wekt, maar niets oplevert, waarschuwde VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg ruim een jaar geleden.

Vandaag blijkt dat zij gelijk had: NRC Handelsblad bericht over een rapport van de onderzoeksinstituten SEO Economisch Onderzoek en Atlas voor gemeenten. Hierin staat vermeld dat de honderden miljoenen euro's die woningcorporaties jaarlijks in leefbaarheid in wijken investeren, geen enkel nut hebben. Overlast en onveiligheid nemen niet af, in sommige gevallen juist toe.
Van der Burg: "Dit nieuws komt voor de VVD niet als een verrassing. Wanneer je niets anders doet dan bestaande plannen in een nieuw jasje presenteren, creëer je te hoge verwachtingen. Heel kenmerkend voor dit kabinet: veel beloven, geld uitgeven en weinig resultaat boeken." De VVD heeft zich het afgelopen jaar meerdere malen zeer kritisch uitgelaten over de wijkaanpak van oud-minister Vogelaar en huidig minister Van der Laan. De plannen zijn en blijven vaag. Nu is met dit onderzoek vastgesteld dat de investeringen van corporaties in barbecues, buurtcomités en -regisseurs volstrekt zinloos zijn en niets hebben opgeleverd. Er is behoefte aan concrete plannen van het kabinet om mensen in deze wijken aan het werk te krijgen en ondernemerschap in en rondom deze wijken te stimuleren, zeker gezien de huidige economische situatie. Ook het VVD-voorstel om huurwoningen te verkopen blijkt effect te hebben volgens hetzelfde onderzoek. Alleen meer banen, meer mensen met een eigen huis en meer ondernemerschap kunnen ervoor zorgen dat de leefbaarheid in de wijken verbetert.
"De problemen in de wijk zijn weliswaar duidelijk opgeschreven door dit kabinet, maar hoe deze problemen aangepakt moeten worden is nooit duidelijk geworden", aldus Van der Burg.

13 mei 2009