TNO

`afvoerputje' van Europa historisch en plaatselijk sterk verschillend Nieuwe woningen in de gehandicaptenzorg zijn kwalitatief goed 14 mei 2009

Persbericht

Waterkwaliteit van Nederland als `afvoerputje' van Europa historisch en plaatselijk sterk verschillend

Doordat directe informatie over de historische ontwikkeling van de waterkwaliteit veelal ontbreekt, is de `natuurlijke' ecologische toestand van onze wateren niet bekend. Veel beheersmaatregelen in Nederland zijn nu afgestemd op een ideaalbeeld met voedselarm water. Deze `onverstoorde' ecologische situatie heeft hier, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en TNO, in de afgelopen eeuwen echter zelden bestaan omdat Nederland altijd al het `afvoerputje' van Europa is geweest. Doordat directe informatie over de historische ontwikkeling van de waterkwaliteit veelal ontbreekt, kennen we eenvoudigweg de `natuurlijke' ecologische toestand van onze wateren niet.

Sedimenten vormen schat aan gegevens

De Europese Kaderrichtlijn Water vraagt lidstaten uiterlijk in 2015 een ecologisch duurzaam beheer van oppervlaktewater in te stellen, uitgaande van een `referentietoestand'. Het is alleen niet duidelijk waar deze standaard op moet worden gebaseerd. Jarenlange accumulatie van sediment en resten van algen en (water)planten op de bodem van meren bieden een schat aan gegevens over waterkwaliteit in relatie tot het omliggende landgebruik en menselijke activiteit. Nederland loopt Europees gezien achter aangezien er weinig gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke archieven uit de bodem van Nederlandse wateren voor het bepalen van een referentietoestand.

Onderzoek door de Universiteit Utrecht (Palaeoecology, Institute of Environmental Biology) en TNO laat zien dat de oorspronkelijke `natuurlijke' toestand in verschillende Nederlandse wateren zeer sterk kan verschillen, en meestal vanaf het ontstaan al vrij voedselrijk is geweest. Dit is van groot belang voor het beheer van de verschillende meren, plassen en rivieren. Ook natuurlijke klimaatveranderingen blijken grote invloed op de waterkwaliteit te hebben.

Symposium achtergronden waterkwaliteit

28 mei 2009 organiseren TNO en de Universiteit Utrecht het symposium Eutrophication, the European Water Framework Directive & Palaeolimnology. Aanleiding is de verdediging, op 29 mei, van het proefschrift "Natural and human induced trophic changes in European lowland lakes" door Emiliya Kirilova. Het symposium biedt een voor Nederland unieke mogelijkheid voor discussie over het nut, de mogelijkheden en uitdagingen van water-kwaliteit management binnen de Europese Kaderrichtlijn Water. Vier experts uit binnen- en buitenland presenteren een overzicht en hun standpunten op het gebied van management van watersystemen en de rol van kennis over de historische ontwikkeling van meren.
bericht 2009-28
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs%2E%20M%2EJ%2EM%2E%20%28Maarten%29%20L%C3%B6rtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75