Waterschap Rivierenland

presentatie studie 'De Wieg van het Waterschap'

Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland hebben een studie afgerond naar de unieke waterstaatkundige geschiedenis van het Gelders rivierengebied. Het resultaat van deze studie is samengebracht in het rapport `de Wieg van het Waterschap'. Dit rapport wordt op 14 mei om 15.00 uur gepresenteerd in Kasteel Doornenburg te Doorenenburg. Gedeputeerde Annelies van der Kolk van de provincie en dijkgraaf Gerrit Kok van het waterschap zullen dan de eerste exemplaren van het rapport aanbieden aan burgemeester Tammes (gemeente Buren) en burgemeester Prick (gemeente Groesbeek). Beiden zijn voorzitter van respectivelijk de stuurgroep Nationaal Landschap Rivierengebied en de stuurgroep Nationaal Landschap Gelderse Poort. Gemeenten en en natuur-en landschapsbeschermingsinstanties krijgen met dit rapport een handreiking hoe ze met de cultuurhistorische patronen in het landschap rekening kunnen houden in hun plannen.

Samenwerking
Het project `Aan de Wieg van het Waterschap' is een initiatief van Waterschap Rivierenland
en de provincie Gelderland. Beiden zien kansen om bij de ruimtelijke inrichting en het vinden van extra ruimte voor water, aan te sluiten bij de sporen die in het landschap nog aanwezig zijn van de waterbeheersing in het verleden. Die sporen vertellen over de veelbewogen geschiedenis van het waterschap sinds de vroege middeleeuwen: de strijd tegen en met het water.

Inventarisatie van patronen
Het rapport is opgesteld door Ferdinand van Hemmen, landschapshistoricus, John Mulder van bureau Alterra en Robbert de Koning, landschapsarchitect BNT. Eerstgenoemden inventariseerden de ontginningspatronen, oude kaden en afwateringen van het rivierengebied.
R.de Koning voegde er ontwerphandreikingen aan toe. De oude sporen van waterbeheersing brengen de geschiedenis van het waterschap in beeld en geven nog steeds identiteit aan het landschap in het rivierengebied. Met deze studie wordt het verhaal over de geschiedenis van het bewoon- en bewerkbaar maken van het rivierengebied verteld

Behoud door ontwikkeling
Waterschap Rivierenland wil de oude dijken, kaden en weteringen beter zichtbaar maken bij het werken aan water en waterkeringen. De provincie Gelderland ondersteunt dit, vooral in de meest waardevolle landschappen in ons land. Het rapport geeft aan hoe dit kan worden gerealiseerd bij het maken van inrichtingsontwerpen. Overheden, ontwikkelaars en particuliere terreinbeheerders worden uitgenodigd om aan de slag te gaan met dit principe van `behoud door ontwikkling'.

Na de uitreiking van de eerste rapporten aan de beide burgemeesters, zal met alle genodigden een korte wandeling wandeling worden gemaakt naar een oude kade aan de Rijndijk nabij het kasteel met uitleg door Ferdinand van Hemmen, de hoofdauteur van het rapport.