Vrije Universiteit Amsterdam

Gezamenlijke cultuurverschillen. De bedrijfsantropologie van crossculturele samenwerking in complexe projecten


* Startdatum: 14-05-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Gezamenlijke cultuurverschillen. De bedrijfsantropologie van crossculturele samenwerking in complexe projecten


* Plaats: Aula


* Spreker: prof.dr. A.H. van Marrewijk


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Oratie

In zijn oratie `Gezamenlijke cultuurverschillen. De bedrijfsantropologie van crossculturele samenwerking in complexe projecten' bespreekt prof.dr. Alfons van Marrewijk eerst welke culturele thema's een rol spelen bij het managen van complexe projecten. Hij diept het thema crossculturele samenwerking theoretisch uit en dit resulteert in vijf dimensies die van belang zijn bij het bestuderen van crossculturele samenwerking in complexe projecten. Vooral de sociaalmateriële samenwerkingspraktijken rond raakvlakken is een interessant onderzoeksgebied bij complexe projecten. Tenslotte geeft Van Marrwijk een schets van de rol van de leerstoel bij het ontwikkelen van nieuwe kennis op het terrein van samenwerkingspraktijken.

Complexe projecten hebben een grote maatschappelijke, politieke en economische impact. In Nederland hebben de HSL-Zuid, de Betuweroute en de Noord-Zuidlijn voor veel publieke en politieke commotie gezorgd. Budgetoverschrijdingen, tijdsvertragingen en wijzigingen in het belang zijn zo prominent op de voorgrond getreden dat het vertrouwen in de uitvoering van complexe projecten onder druk is komen te staan. Dit komt deels door de structurele complexiteit en onzekerheid waarin complexe projecten zich onderscheiden van gewone projecten.

Structurele complexiteit is hierbij de interactie en de interdependentie tussen het aantal elementen waaruit een project bestaat zoals omvang, aantal partners, geografische spreiding, technische complexiteit, en maatschappelijke impact. Onzekerheid komt voort uit het gebrek aan duidelijkheid en overeenkomst over projectdoelen en de manier waarop deze doelen bereikt moeten worden. Ondanks het matig presteren van deze complexe projecten is het aantal de afgelopen decennia sterk gestegen.

De academische aandacht voor complexe projecten is hierbij echter achtergebleven. Vooral empirisch onderzoek naar de dagelijkse samenwerkingspraktijk in complexe projecten ontbreekt. Traditioneel functionalistische en instrumentele benaderingen trekken complexe projecten uit hun verband en geven geen inzicht in de complexiteit en culturele dynamiek.

Afwijkingen, mislukkingen en risico's van vele grote complexe projecten heeft de aandacht van projectmanagement literatuur van een traditionele instrumenteel perspectief gestuurd naar aandacht voor sociale interactie, reproductie, organisatie cultuur en crossculturele samenwerking. Inzichten in culturele samenwerkingspraktijken van betrokken partijen kunnen helpen bij het inschatten van culturele risico's bij aanbestedingsprocedures, beheersmodellen en uitvoering.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam