ISSO


14 mei 2009 seminar over het legionellaveilig en milieuverantwoord beheren van klimaatinstallaties

Het legionellaveilig beheren van koeltorens staat volop in de belangstelling. Op 14 mei aanstaande organiseert ISSO een seminar over het legionellaveilig en milieuverantwoord beheren van klimaatinstallaties. Bij het incident met de koeltoren bij het postkantoor nabij het CS in Amsterdam in 2006, zorgde een legionellabesmetting voor drie doden. Dat heeft de overheid gealarmeerd en in actie gebracht.

De Arbo-regelgeving bleek onvoldoende bescherming te bieden voor de mensen die toevallig in de buurt van zon koeltoren verblijven of deze passeren. Wel bood de Wet milieubeheer een aantal aanknopingspunten en daarop heeft de regering aangehaakt. De gemeenten zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor het toezicht op de Wet milieubeheer. Zij worden dan ook dringend en herhaaldelijk gemaand door de minister van VROM, Jacqueline Cramer, om de koeltorens in hun gebied te registreren en het toezicht op het beheer te gaan organiseren. Eind 2008 was de registratie vrijwel afgerond. Als de gemeenten hun toezegging nakomen, zijn ze nu druk bezig met het organiseren van het toezicht op het beheer van koeltorens. Gemeente Amsterdam is daar logischerwijs voorloper in en werkt inmiddels met maatwerkvoorschriften, die gebaseerd zijn op de zorgplichtbepaling in de Wet milieubeheer. In 2010 moet deze problematiek landelijk en structureel zijn opgelost door het in werking treden van een legionellaparagraaf in het Activiteitenbesluit.

Aansprakelijkheid
Het seminar zal ook aandacht besteden aan het onderwerp aansprakelijkheid. Personeelsleden van bedrijven die betrokken waren bij het beheer van de noodlottige koeltoren in Amsterdam worden momenteel strafrechtelijk vervolgd voor grove nalatigheid. Deze zaak is nu nog onder rechter.

Richtlijnen
Begin 2008 verscheen ISSO-publicatie 55.3 Legionellapreventie in klimaatinstallaties, waaronder koeltorens en luchtbevochtigers vallen. Deze publicatie is bedoeld voor alle partijen die zich professioneel bezig houden met het beheer van deze installaties. Het is een gereedschap om een gedegen risico-inventarisatie te maken en passende beheersmaatregelen te formuleren.

Keuzes
Binnen de risico-inventarisatie en de beheersmaatregelen is waterbehandeling een essentiële activiteit. Er zijn veel alternatieven op de markt. Effectiviteit, eenvoud, kosten en belasting van het afvalwater spelen uiteindelijk een belangrijke rol bij de keuze. De partijen die met dit onderwerp geconfronteerd worden hebben vaak de volgende vragen:

- Wie is verantwoordelijk?

- Welke type waterbehandeling moet ik kiezen?
- Hoe moet ik het beheer van een koeltorensysteem organiseren?
- Mag ik het spuiwater wel lozen op het riool?
- Kan een legionella-analyse niet veel betrouwbaarder en sneller? Op al deze vragen zullen de deskundige sprekers tijdens deze middag een antwoord formuleren.

Programma
12.00 13.00 Ontvangst met lunch
13.00 13.10 welkomstwoord
Dagvoorzitter: ing. Walter van der Schee, Wolter&Dros, mede namens TVVL.
13.10 13.25 Opening Dr. Jan Boelhouwer (PvdA), lid van de Tweede Kamercommissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
13.25 13.45 Wetgeving en toezicht op het beheer van koeltorens door gemeenten in de praktijk. Els Joosten/Jos Vonk, Dienst Milieu- en Bouwtoezicht Amsterdam
13.45 14.05 Risicoanalyse en legionellabeheersplan met behulp van ISSO-publicatie 55.3. Ing. Oscar Nuijten, ISSO
14.05 14.25 Resultaten van een vergelijkend onderzoek van detectiemethoden Legionella. Ir. Frank Oesterholt, KWR Watercycle Research Institute
14.25 14.45 Organisatie van het beheer van koeltorens. Ing. Rob van Roon, Rijksgebouwendienst
14.45 15.05 Milieuaspecten van spuiwaterlozingen op het openbaar riool. Ir. George Stobbelaar, Infomil SenterNovem 15.05-15.25 Pauze

Parallelsessies

A

B

15.25 15.45

Sessie 1

Waterbehandeling legionella koeltorens met chloorhoudende middelen Marco van der Wielen, Lubron

Legionellaveilig ontwerp van koel-

torens voor klimaatinstallaties

Ir. Tijs Mekel, Polacel

15.45 16.05

Sessie 2

Waterbehandeling legionella koeltorens met ozon Greult de Haan/Bram Kordes, Excellent Ozone

Legionellaveilig ontwerp van luchtbevochtigingsystemen

Kees van Haperen, Carrier Holland

Heating

16.05 16.25

Sessie 3

Waterbehandeling legionella koeltorens door hydrodynamische cavitatie ir. Herbert Eppinga, HydroVRTX

Waterbehandeling legionella luchtbevochtigers met H O

Dr.Ir. Pierre Guiot, Tevan

16.25 16.45

Sessie 4

Waterbehandeling legionella koeltorens met ultrasoon geluid

ing. Eric van Dijk, Air Quality Watermanagement

Waterbehandeling legionella luchtbevochtigers met RO

Ron Brands, Cumulus

16.45 17.05 Discussie

17.05 17.15 Afsluiting

17.15 18.00 Borrel

Wie kunnen er niet ontbreken?

- Gebouwbeheerders

- Beleidsmedewerkers

- Hoofden van technische dienst

- Medewerkers van toezichthoudende instanties gemeenten en provincie
- Arbo-preventiemedewerkers (KAM-coördinatoren)
- Onderhouds- en installatiebedrijven

- Adviseurs

- Waterbehandelingsfirmas

- Leveranciers

Locatie, datum en tijdstip
Het seminar Legionellaveilig en milieuverantwoord beheren van klimaatinstallaties vindt plaats op 14 mei 2009, van 12.00 18.00 uur in het Mercure Hotel te Bunnik.

Uw investering
De deelnameprijs bedraagt 295,- per persoon

Aanmelden
Via het aanmeldformulier kunt u zich aanmelden. Na aanmelding ontvangt u een schriftelijke bevestiging, factuur en routebeschrijving.