Aanvullende vergoeding: JA! Meer verdienen door te stempelen dan door te werken: NEEN!

13/05/2009 08:36

VLAB

De beschutte werkplaatsen in Vlaanderen worden zwaar getroffen door de economische crisis. Als onderaannemer van het gewone bedrijfsleven, worden zij geconfronteerd met een sterke terugloop in de activiteiten. De economische werkloosheid bedraagt meer dan 20 %.

De werkgevers hebben zich geëngageerd om de gevolgen van de crisis zo sterk mogelijk te beperken:

- er wordt massaal ingezet op extra opleidingen voor de werknemers, ter vervanging van economische werkloosheid. In het eerste semester van 2009 worden met ESF-steun meer dan 150.000 uren opleiding verstrekt.

- Tot op heden kon de tewerkstelling van alle 15.000 werknemers met een arbeidshandicap gevrijwaard blijven. Ook binnen de omkadering bleven ontslagen om economische redenen beperkt tot 30 van de 4.000.

De werkgevers onderschatten zeker niet het inkomensverlies van werknemers die economisch werkloos worden. De werkgevers zijn dan ook bereid om een aanvullende vergoeding te betalen aan de werknemers in kwestie.

De werkgevers kunnen echter in geen geval akkoord gaan met een systeem van aanvullende vergoeding waarbij bepaalde werknemers omwille van hun gezinssituatie en/of vervangingsinkomens omwille van de handicap, meer zouden verdienen door thuis te zijn dan door te werken.

De werkgevers kunnen ook niet akkoord gaan met een systeem van aanvullende vergoeding waarbij bepaalde werknemers die economisch werkloos zijn, even veel of meer zouden gaan verdienen dan hun collega's die wel aan het werk zijn.

De werkgevers hebben meerdere voorstellen op tafel gelegd, waarbij steeds deze principes als uitgangsbasis zijn genomen. De middelen die de sector ter beschikking wil stellen, zijn aanzienlijk meer dan de middelen die via de looncorrectie van het IPA-akkoord zijn voorzien voor alle werkgevers. Het laatste voorstel omvatte een aanvullende vergoeding van 3 of 4 ¤ per dag (afhankelijk van de gezinssituatie), vanaf de 1ste of de 16de dag werkloosheid (afhankelijk van het moment waarop er effectief inkomensverlies optreedt).

De werkgevers kunnen enkel betreuren dat de vakbonden dit voorstel niet aanvaarden: de sector heeft zware engagementen genomen en tot op heden ook kunnen houden naar de werknemers.

De sector vreest dat de geplande vakbondsacties zullen leiden tot een nog grotere daling van de werkopdrachten, en hierdoor de tewerkstelling in het gevaar brengen. De werkgevers doen dan ook een oproep aan de vakbonden om het behoud van de tewerkstelling van werknemers met een arbeidshandicap mee te ondersteunen in plaats van ze nog meer in gevaar te brengen.

Voor bijkomende informatie

Christel Vanroelen (directeur VLAB)

e-mail: christel.vanroelen@vlab.be

016/82.76.40 - 0474/86.08.18

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel