ABVAKABO FNV

De praktijk als beste leerschool

De afgelopen twee jaar heeft FCB, (het sectorfonds Welzijn) 107 medewerkers uit de jeugdzorg en de welzijnssector begeleid bij het erkennen van hun verworven competenties. Dertien mensen uit deze groep hebben op basis van hun door werkervaring verkregen competenties een of meerdere deelcertificaten voor het mbo gekregen, tien kandidaten ontvingen een mbo-diploma en een kandidaat bleek op basis van zijn werkervaring in aanmerking te komen voor een hbo-diploma. De andere 83 kandidaten kregen weliswaar geen deelcertificaten of diploma, maar hebben voor hun opleiding bepaalde vrijstellingen gekregen, waardoor ze de opleiding sneller kunnen afronden, of zijn tijdens het traject gestopt.

Naar aanleiding van de ervaringen met de EVC-procedure heeft FCB een rapport uitgebracht. Dat stelt onder meer dat er nog veel te weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid van het erkennen van verworven competenties, dat de procedure te lang duurt en dat er sprake is van weinig maatwerk. Er moet volgens FCB nog heel wat gebeuren om EVC tot een kwalitatief volwaardig, zelfstandig en onafhankelijk instrument te laten uitgroeien. Dat vergt inzet van onder andere werkgevers- en werknemersorganisaties, EVC-uitvoerders, de MBO Raad en de HBO Raad, de overheid, O&O fondsen en de kenniscentra voor mbo-onderwijs.

ABVAKABO FNV is mede-initiatiefnemer van de pilot door FCB en onderschrijft, in het kader van loopbaanontwikkeling, het belang van het erkennen van verworven vaardigheden.