Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 13 mei 2009

Informaticus Viktor de Boer wint Nieuwe Ideeën Prijsvraag 2009 met interactief speelkleed

Matthijs de Bruin wint studentenprijs én publieksprijs met `peer-to-peer logistiek'

Gepubliceerd op 13 mei 2009
Bureau Kennistranfser Prijsvraag

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Science Park zijn op 12 mei de winnaars bekend gemaakt van de Nieuwe Ideeën Prijsvraag 2009. Viktor de Boer, promovendus bij het Instituut voor Informatica van de UvA, heeft de eerste prijs (EUR 3.000) voor onderzoekers gewonnen met zijn inzending Play'd. Matthijs de Bruin, bachelorstudent Wijsbegeerte en Natuurkunde, ontving zowel de eerste prijs voor studenten (EUR 2.000) als de publieksprijs (EUR 1.000) met zijn idee Peer-to-peer logistiek. De Nieuwe Ideeën Prijsvraag - voor ideeën die origineel, innovatief en uitvoerbaar zijn - is gericht op studenten en medewerkers van de op het Science Park Amsterdam gevestigde instituten en bedrijven.

Play'd

De Boers idee Play'd behelst een interactief en adaptief elektronisch speelkleed. Play'd is ontwikkeld voor zeer jonge kinderen. Het is een zachte, dikke plaid die tegelijkertijd een interactieve speelomgeving is. De plaid is opgebouwd uit meerdere vakjes, waarbij elk vakje een eigen kleur en stoffen oppervlak heeft. Onder het oppervlak van elk van deze vlakken bevindt zich een sensor, waardoor het jonge kind op een natuurlijke manier met het onderliggende adaptieve systeem kan communiceren. Dit kan een optische sensor zijn, een geluidssensor of een haptische sensor die de aanrakingen registreert. Tegelijkertijd is Play'D in staat feedback te geven door middel van geluiden, lichtsignalen en trillingen die geproduceerd worden door desbetreffende actuatoren die ook in de Play'D verwerkt zitten. Play'D is bedoeld voor jonge kinderen. Het kleed kan al geïntroduceerd worden in de sensorimotorische fase (0-2 jaar), maar kan ook later nog als speelgoed gebruikt worden (2-6 jaar) om de cognitieve ontwikkeling en creativiteit verder te stimuleren.

Peer-to-peer logistiek

Peer-to-peer logistiek, het idee van De Bruin, is een methode om logistieke processen - het vervoer van willekeurige artikelen van A naar B via C, D, E en F - volledig gedecentraliseerd te coördineren. Hierdoor wordt het mogelijk voor zowel kleine als grote vervoerders om zich via enkele andere vervoerders bij een (idealiter) wereldwijd netwerk aan te sluiten en om zo vrijwel alles van overal naar overal te krijgen. Maar uiteraard werkt dit ook op een kleine schaal. De gedachte achter de methode is dat er betrouwbare protocollen en standaarden worden bedacht om logistieke processen formeel te beschrijven, maar ook om vertrouwensrelaties tussen ketens in het netwerk formeel te beschrijven. Hierdoor kan er een sterke mate van eenduidigheid bestaan over vervoer en te vervoeren artikelen en kan er een keten van vertrouwen ontstaan langs alle punten tussen verzender en ontvanger. Hierdoor kunnen langs digitale weg eenvoudig complexe transportkanalen voor reële goederen gevonden worden, vergelijkbaar met de manier waarop dit nu ook met pakketjes data op internet gebeurd.

Overige genomineerden

De jury prees het hoge niveau van de inzendingen dit jaar en gaf aan dat het erg moeilijk kiezen was. In totaal waren er zes genomineerden. De overige genomineerden waren: Vanessa Evers (Expirirobot: een robot ter ondersteuning van mens-robot interactie onderzoek), Maarten Marx (Polidocs.nl Parlementaire data open toegankelijk), Robert Meijer (Computer science maakt dijk sterk zonder klei) en Ron Wever (Enzyme-based antifouling paints).

Jury

De juryleden van de Nieuwe Ideeën Prijsvraag 2009 zijn: prof. dr. Robbert Dijkgraaf (president KNAW, juryvoorzitter), prof. dr. Mirjam van Praag (directeur Amsterdam Center for Entrepreneurship en hoogleraar Ondernemerschap), ir. Tom Schwarz (fondsmanager Life Science Fonds Amsterdam), drs. Jan Post (kennisambassadeur UvA), en drs. Harry van Dorenmalen (General Manager IBM Benelux).

Verwijzingen

www.uva.nl/bureaukennistransfer
Bron: UvA Persvoorlichting