Gemeente Coevorden

Rechtbank wijst verzoek om voorlopige voorziening tegen afgifte sloopvergunning Kasteel 11/A Coevorden af

De Rechtbank in Assen heeft dinsdag 12 mei een verzoek om een voorlopige voorziening tegen de afgifte van de sloopvergunning van het pand Kasteel 11/A in Coevorden afgewezen. Het pand moet wijken voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis het Hof van Coevorden. Tegen de sloopvergunning is bezwaar gemaakt door G.J. Wolters uit Coevorden, die vervolgens een verzoek om een voorlopige voorziening heeft ingediend bij de Rechtbank. Hij hoopte op deze manier de sloop af te kunnen wenden.

De gemeente Coevorden wil binnen afzienbare tijd beginnen met de bouw van het nieuwe multifunctionele gemeentehuis aan de Markt in Coevorden. In het Hof van Coevorden worden ook het Centrum voor de Kunsten CQ en de ABN AMRObank opgenomen. Om dit mogelijk te maken moeten het voormalige pand van ABN AMRO en een voormalige woonhuis aan het Kasteel gesloopt worden. De gemeente Coevorden heeft hiervoor op 9 april 2009 een sloopvergunning verleend.

De heer Wolters, die zelf eigenaar is van het huis aan Kasteel 15, heeft bezwaar tegen de sloopvergunning omdat hij van mening is dat het woonhuis Kasteel 11/A een karakteristiek pand is. De Rechtbank kan echter op basis van de bouwverordening de sloop van dit pand niet tegenhouden; het pand heeft geen enkele monumentale status. Daarnaast vreest de bezwaarmaker voor verstoring van de `skyline' van Coevorden als het pand Kasteel 11/A zou verdwijnen. Ook heeft de heer Wolters zorgen over de verlaging van de grondwaterstand met mogelijke verzakkingen tot gevolg. Voor de sloop hoeft de grondwaterstand echter niet kunstmatig naar beneden te worden gebracht omdat het pand Kasteel 11/A gefundeerd is op ongeveer 90 centimeter diep.

Rapport aan bewoners

Daarnaast heeft de gemeente alle woningen van Kasteel 13 tot en met 21 laten schouwen en de huidige bouwstaat daarbij in beeld gebracht. Deze bevindingen zijn gerapporteerd en aan alle bewoners van de panden verstrekt. Op deze manier kan de gemeente tijdens de sloopwerkzaamheden de toestand van de woningen monitoren en een vergelijking maken. De rechter heeft aangegeven dat hiermee de mogelijke neveneffecten, waarvoor de bezwaarmaker vreest, voldoende zijn weerlegd.
Voor het archeologisch onderzoek dat volgt na de sloop is mogelijk wel een tijdelijke verlaging van de grondwaterstand nodig. Hiervoor treft de gemeente maatregelen door het aanleggen van peilbuizen om te kunnen monitoren. Hierover is al in een vroeg stadium met de aanwonenden overlegd.

De sloopwerkzaamheden aan het Kasteel zijn inmiddels begonnen en zijn naar verwachting 25 mei afgerond. Daarna volgt archeologisch onderzoek, voorafgaand aan de bouw van het Hof van Coevorden.