Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Waterschappen evalueren verkiezingen

PERSBERICHT

Het bestuur van de Unie van Waterschappen biedt vandaag haar leden het evaluatierapport aan van de landelijke waterschapsverkiezingen. Met de evaluatie verantwoordt de Unie de manier waarop de verkiezingen van november 2008 landelijk zijn georganiseerd. Daarnaast wil zij leren van de ervaringen en verbeteringen inventariseren voor toekomstige verkiezingen. De waterschappen vinden het belangrijk om met open vizier en een kritische blik te kijken naar hun prestaties. Het rapport heet dan ook Samen naar beter. Na een interne consultatieronde langs de waterschappen komt de Unie eind juni met een standpunt.

De waterschappen hebben in 2008 voor de eerste keer gezamenlijk in dezelfde periode verkiezingen georganiseerd. Voorheen werden de verkiezingen per waterschap georganiseerd. Ook is voor het eerst met een lijstenstelsel gewerkt. Dankzij de campagne is de bekendheid met het werk van de waterschappen onder de bevolking toegenomen. De verkiezingen zijn rechtsgeldig verlopen. Schaalvoordelen dankzij gezamenlijk optrekken van de waterschappen hebben geleid tot lagere kosten. Het is wel teleurstellend dat de landelijke samenwerking niet heeft geleid tot een hogere opkomst. Deze is met 23% achtergebleven bij de verwachtingen. Uit de evaluatie blijkt dat internetstemmen had kunnen leiden tot een aanmerkelijke opkomstverhoging. Tevens waren jongeren dan beter bereikt. Het was de bedoeling dat kiezers ofwel per brief, ofwel via het internet hun stem uit hadden kunnen brengen. Uiteindelijk is enkele maanden voordat de verkiezingen plaats hadden besloten om in 2008 nog geen digitale verkiezingen te organiseren. Dit vanwege de te hoge kans op fraude en misbruik samenhangend met beveiligingrisico's. Het gehanteerde systeem van briefstemmen leverde volgens het evaluatieonderzoek een aantal problemen op, met name op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en een te hoog percentage ongeldige stemmen.

Het bestuur van de Unie onderschrijft het advies waarin wordt gesteld dat een combinatie van internetstemmen met briefstemmen onder verantwoordelijkheid van de Kiesraad de beste optie is om de opkomst te bevorderen en tegemoet te komen aan de wensen van de kiezer. Ontwikkeling van het systeem van internetstemmen moet onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken geschieden. De tweede optie waar het bestuur aan denkt, is met de waterschapsverkiezingen aanhaken bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De komende weken gaat het bestuur van de Unie intensief in gesprek met de 26 waterschappen om eind juni met een definitief standpunt ten aanzien van de evaluatie en de organisatie van de toekomstige verkiezingen naar buiten te komen. Daarna zal van start worden gegaan met de voorbereidingen voor de toekomstige verkiezingen met inachtneming van de lessen en aanbevelingen die voortvloeien uit de evaluatie.