Gemeente Hilversum

Geef de stationstoren vorm

De gemeente Hilversum nodigt Hilversummers en binnenstadondernemers uit mee te denken over de uitstraling, vormgeving en architectuur van de nieuwe stationstoren en de openbare ruimte. Waarom? Omdat bij deze belangrijke stadsentree een gebouw moet komen, dat een visitekaartje is voor Hilversum. En dat kan alleen samen met de mensen die ermee te maken krijgen.

Op de hoek van de Schapenkamp en de Stationsstraat komt een gebouw dat bestaat uit een smalle woontoren van maximaal 45 meter hoog met een bredere basis, waarin winkels, horeca, voorzieningen en andere commerciële ruimtes kunnen komen. Dit gebouw ligt aan een nieuw plein. Dat is besloten op advies van de gemeenteraad. Het idee is om een aantrekkelijke looproute te maken van het station naar het centrum en dat Hilversum een gebouw rijker wordt, waar de Hilversummers trots op zullen zijn. Over de vormgeving en de architectuur is daarom het woord aan Hilversum.

Adviesgroep Architectuur Stationstoren
De gemeente zoekt mensen die vanuit hun betrokkenheid of deskundigheid willen meewerken in een adviesgroep Architectuur Stationstoren. Van deze adviesgroep wordt een actieve bijdrage verwacht. Te beginnen met fase 1, waarin samen met een stedenbouwkundige wordt gediscussieerd over de uitstraling en vormgeving van het gebouw en de aangrenzende openbare ruimte. De adviesgroep komt drie keer zaterdagochtenden bij elkaar: 6, 13 en 20 juni.

Het resultaat van deze bijeenkomsten is een advies aan de gemeenteraad over de wensen voor de architectuur van het gebouw en de inrichting van de openbare ruimte. Dit advies wordt vervolgens voorgelegd aan de gemeenteraad. Hij neemt uiteindelijk het besluit en stelt het programma van eisen vast. Met deze eisen gaan in de tweede fase één of meer architecten aan de slag met het maken van schetsontwerpen. Dit gebeurt in het najaar. Mogelijk krijgt de adviesgroep in deze tweede fase ook een rol.

Waarover meepraten?
Op het gebied van de uitstraling, de vormgeving en de architectuur van het gebouw en de direct omliggende openbare ruimte (het voorplein) staat nog niets vast. Hierover wil de gemeenteraad graag advies. De kernvraag is: hoe maken we de stationstoren het 'visitekaartje' van de stad? Daarbij komen de volgende vragen aan de orde:

o Opvallend of een bescheiden gebouw?
o Aansluitend op de directe omgeving of juist een reactie op de omgeving?
o Een modern of een traditioneel?
o Modern monument of Dudok stijl?
o Welke vormen en materialen?
o De positie van de toren en de basis op het plein o De omvang van de basis van de toren: groot of klein? o Hoe moet het plein en de looproute naar de binnenstad eruit zien?

Op advies van de gemeenteraad heeft het college een aantal randvoorwaarden voor de stationstoren en de openbare ruimte vastgesteld. Over deze punten kan niet meer gediscussieerd worden.

o Op de hoek van de Schapenkamp en de Stationsstraat moet een gebouw dat bestaat uit een smalle toren en een bredere basis. o Het programma: de stationstoren wordt vooral een woontoren, waarvan minimaal 37 % in de sociale / goedkope sector. Minimaal 30 woningen. Op de begane grond komen commerciële functies en in de twee lagen daarboven zijn meerdere functies toegestaan. Parkeren komt ondergronds.
o De bouwhoogte van het totale gebouw is maximaal 45 meter. o De omvang van de toren is beperkt. De maximale oppervlakte van een verdieping in de toren is 400 m².
o De omvang van de basis is groter. De oppervlakte van een verdieping ligt tussen de 800 m² en 1200 m².
o De brede basis heeft een bouwhoogte van maximaal 12 meter (3 bouwlagen).
o De grenzen van de locatie waarbinnen de Stationstoren gebouwd wordt. o De Stationstoren begeleidt en versterkt de looproute tussen het station en het centrum.

Aanmelden
Woont u in Hilversum of bent u een ondernemer in het centrum? Heeft u goede ideeën voor de stationstoren? Vindt u het belangrijk mee te denken, uw kennis met anderen te delen en hierover de gemeenteraad te adviseren? Meldt u zich dan vóór 23 mei aan voor de adviesgroep Architectuur Stationstoren. Dit kan via de mail naar a.baltus@hilversum.nl o.v.v. Adviesgroep Stationstoren of telefonisch 035-629 2369. We vragen u uw naam, telefoonnummer, adres en emailadres door te geven. U ontvangt na aanmelding een uitnodiging voor de bijeenkomsten op 6, 13 en 20 juni.

De leden van de adviesgroep doen op persoonlijke titel mee en van hen wordt verwacht dat ze alle bijeenkomsten aanwezig zijn. Raadsleden, fractieassistenten en ambtenaren van de gemeente Hilversum zijn uitgesloten van deelname.

Info
Voor meer informatie kunt u terecht bij de heer Tijs Böhm, projectleider, op telefoonnummer 035 - 629 2454, of via e-mail: t.bohm@hilversum.nl.