Nauwelijks controle op uitvoeren van kleine onderhoudswerkzaamheden
DEN HAAG, 20090511 -- Uit onderzoek van Kamernet.nl blijkt dat slechts een aantal kamerverhuurders alert is op het feit dat huurder(s) de verantwoordelijkheden voor de kleine onderhoudswerkzaamheden opvolgen. De meerderheid controleert dit nooit of nauwelijks.
Iets minder dan de helft van de verhuurders geeft aan regelmatig (meer dan één keer per jaar) controles uit te voeren bij de huurder om na te gaan of deze de verantwoordelijkheden voor de kleine onderhoudswerkzaamheden nakomt.
Echter, de meerderheid van de verhuurders geeft aan dat zij bijna nooit (minder dan 1 maal per jaar, of alleen als een huurder vertrekt) controleren of hun huurder zijn verplichtingen wel nakomt. Voor deze groep geldt mogelijk dat zij opzettelijk wegblijven, mogelijk omdat zij bang zijn om juist omgekeerd door de huurder te worden gesommeerd om de verhuurde woonruimte beter te onderhouden.
Over de plichten van de huurder en verhuurder is het volgende bekend:
Het onderhoud van de huurwoning is verdeeld tussen de huurder en de verhuurder. In principe komt het kleine onderhoud van de woning voor rekening van de huurder. Het grote onderhoud, vaak aan de buitenkant, is voor rekening van de verhuurder.
In een overzicht (opgesteld door het VROM) is vastgelegd wie welk onderhoud uitvoert (zie overzicht). Dit is vastgelegd in het Besluit kleine herstellingen (zie Wetten en regels).
In een huurcontract kunnen geen bepalingen worden opgenomen die van bovenstaand dit Besluit kunnen afwijken, in het nadeel van de huurder.
Als een huurder z'n verplichtingen niet nakomt, wat betreft het onderhoud, dan heeft een verhuurder de mogelijkheid om deze schriftelijk te vragen dit onderhoud alsnog uit te voeren. Daarbij moet de verhuurder een redelijke termijn in acht nemen. Als de huurder hier niet op ingaat, dan kan de verhuurder drie dingen doen:
* Hij kan de huurovereenkomst opzeggen, omdat de huurder zich niet heeft gedragen zoals een goed huurder hoort te doen.
* Hij kan bij de rechter een ontbinding van de huurovereenkomst vragen.
* Of hij kan aan de rechter vragen dat de onderhoudswerkzaamheden alsnog door de huurder worden uitgevoerd.
Grafiek
Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.
Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders, om meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.
Historie:
Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 500.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 6.500 kamers aangeboden op de site. In 2008 werd www.kamernet.nl meer dan 8,8 miljoen keer bezocht door bijna 2,5 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (www.directwonen.nl).
Blog:
Van de grootste studentensteden van Nederland zijn op blog.kamernet.nl marktrapporten en alle pollresultaten aanwezig.