Karakter kleine gemeente verdwijnt
85 Procent van de gemeentelijk ondernemingsraden verwacht het verdwijnen van het karakter van kleine gemeente
AMERSFOORT, 20090511 -- Ruim 85 procent van de ondernemingsraden van gemeenten verwacht dat het karakter van de kleine gemeente te lijden heeft onder een fusie met een grotere gemeente. Bij middelgrote gemeenten ligt dit percentage zelfs op 91 procent. Dit blijk uit een onderzoek van trainingsbureau Cintea naar de kansen en bedreigingen bij intergemeentelijke samenwerking. Op dit moment speelt intergemeentelijke samenwerking bij 89 procent van de gemeenten.
Karakter kleine gemeente
Van de OR-en van kleine gemeenten (minder dan 20.000 inwoners) verwacht 45 procent dat het karakter van de kleine gemeente gedeeltelijk verdwijnt. Ruim 40 procent vreest dat het karakter van de kleine gemeente helemaal verdwijnt bij een fusie met een grotere gemeente. De meeste grote gemeenten in Nederland (groter dan 90.000 inwoners) denken ook dat het karakter van de kleine gemeente gedeeltelijk (42%) tot geheel (26%) verdwijnt. Cijfers die de heer Peter Heijmann niet verbazen. Hij is in Nederland de grootste medezeggenschapspecialist op gebied van intergemeentelijke samenwerking en is dagelijks bezig met de bijhorende knelpunten.
Heijmann: "Small is wel beautifull, maar in de huidige samenleving steeds meer een brug te ver."
Belangrijkste reden voor samenwerking gemeenten
Als belangrijkste reden om te kiezen voor intergemeentelijke samenwerking wordt het efficiënter om kunnen gaan met gemeentelijke mogelijkheden (38%) en het tegengaan van de kwetsbaarheid van de gemeente (34%) genoemd. De kwetsbaarheid is bij kleine gemeente de belangrijkste reden (55%). Verbetering van service naar de burgers wordt maar door 9 procent van de kleine gemeente genoemd. Dit percentage is bij OR-en van middelgrote gemeenten een stuk hoger (26% bij 20.000 tot 60.000 inwoners en 23 % bij 60.000 tot 90.000 inwoners). Heijmann: "Minder kwetsbaar zijn, effectiever betere producten maken en professioneler worden is het doel waar ik samen met OR-en van gemeenten naar toewerk."
Grootste bedreigingen
Als grootste bedreiging bij intergemeentelijke samenwerking wordt sfeer- en cultuurverlies (21%) genoemd op de voet gevolgd door invoeringsproblematiek (20%) en medewerkerproblemen (16%).
Bij OR-en van gemeenten met 60.000 tot 90.000 inwoners worden medewerkerproblemen (28%) als de grootste bedreiging gezien. Bij de grote gemeenten is dit de invoeringsproblematiek (25%). Van alle gemeenten geeft enkel een klein percentage (10%) van de grote gemeenten aan dat ze geen bedreigingen zien. Heijmann: "OR-en zien nog steeds alleen bedreigingen, maar er zijn ook kansen voor medewerkers."
Onderzoek
Het onderzoek werd eind april 2009 via een vragenlijst op internet uitgevoerd door trainingsbureau Cintea. Aan het onderzoek deed 51% van de ondernemingsraden van gemeenten in Nederland mee.
De volledige uitslag van het onderzoek is te downloaden via www.cintea.nl.
Ingezonden persbericht