Datum: 11 mei 2009
Aantal pagina's: 2
Corporate Communications & Public Affairs
Persbericht
---
Onderzoek Eneco: helft woningcorporaties en projectontwikkelaars heeft duurzame doelstellingen geformuleerd
Duurzame energie in woningbouw wint aan populariteit
Rotterdam, 11 mei 2009 - De helft van de woningcorporaties en projectontwikkelaars gaat actief maatregelen nemen om het energieverbruik in de woningbouw terug te dringen. Dit blijkt uit een onderzoek dat marktonderzoekbureau Stratus in opdracht van Eneco uitvoerde onder woningcorporaties en projectontwikkelaars in Nederland. Daarnaast blijkt dat de kennis over duurzame-energiesystemen bij deze organisaties steeds meer toeneemt. 93 Procent van de ondervraagde woningcorporaties en projectontwikkelaars vindt zijn verantwoordelijkheid in energiereductie groot tot zeer groot.
Zowel de meerderheid van de woningcorporaties (77 procent) als die van de projectontwikkelaars (73 procent) vindt investering in duurzame-energiesystemen de moeite waard. Doordat het terugdringen van de CO2-uitstoot hoog op de politieke agenda staat, worden steeds vaker duurzame-energiesystemen toegepast. Waar de huidige EPC-norm voor nieuwbouwhuizen 0,8 bedraagt, zal die norm in 2011 al 0,6 zijn. In 2015 zal de EPC-norm voor nieuwbouw zelfs gehalveerd zijn tot 0,4. Alleen het toepassen van dubbelglas of isolatie is daarvoor niet toereikend. Reden temeer voor corporaties en ontwikkelaars om daar nu al rekening mee te houden in de bouw van nieuwe woningen. Zo voorzien zij in woningen die ook in de toekomst voldoen aan veranderende consumenteneisen op het gebied van energiebesparing.
WKO beste uitgangspositie
De meest toegepaste vorm van duurzame energie in de woningbouw is zonne-energie voor warm tapwater. Daarnaast zijn warmtepompen voor ruimteverwarming een veelgebruikte toepassing. De warmtepomp, onder andere gebruikt in combinatie met warmte/koudeopslag (WKO), heeft volgens de respondenten de beste uitgangspositie. WKO is het opslaan van warmte en koude in een waterhoudende laag in de grond. Zo'n ondergronds reservoir ligt tussen de veertig en tweehonderd meter diep. De warmte die daarin tijdens de zomer wordt opgeslagen, wordt 's winters gebruikt om de woning via de vloer te verwarmen. Omgekeerd wordt met de koude die tijdens de winter wordt opgeslagen, het huis 's zomers gekoeld via de vloer. Daarnaast leent het systeem zich uitstekend voor warm-tapwaterbereiding. Een bijkomende reden om oplossingen als WKO toe te passen, is de stijgende populariteit onder bewoners van huizen met dit soort duurzame-energiesystemen.
Hoge investeringskosten
De voornaamste reden voor woningcorporaties en projectontwikkelaars om niet te kiezen voor duurzame technieken, zijn de hoge investeringskosten in vergelijking met die van conventionele technieken. Bij de woningcorporaties is dit voor twee derde de belangrijkste reden en bij projectontwikkelaars voor 55 procent. Volgens Wietze Fabriek, manager Eneco Eco Energy, is dat niet nodig: "Veel corporaties en ontwikkelaars schrikken terug voor de investeringskosten. Eneco ondervangt dit door via een aantrekkelijke exploitatieconstructie het investeringsrisico op zich te nemen. Daarbij nemen wij alle stappen in het proces van WKO voor onze rekening, dus ook de financiering, de bouw en het beheer van de installatie en zelfs de facturatie naar eindgebruikers. Inmiddels hebben we meer dan tien onafgebroken jaren aan ervaring opgebouwd en kennen we alle subsidies waarvoor projecten in aanmerking kunnen komen. Zo bieden we met Eneco Eco Energy een complete, duurzame oplossing die zekerheid geeft aan corporaties en ontwikkelaars."
EPC-waarde 0,3 punten omlaag
Toepassing van Eneco Eco Energy in combinatie met de juiste isolatie kan een verlaging tot wel 0,3 punten van de EPC-waarde opleveren. Eco Energy is een product van Eneco (
Over Eneco
Eneco (