Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Zwangerschap en antidepressiva:
De behandeling met medicijnen van een depressie tijdens de zwangerschap geeft risico's voor moeder en kind, maar het niet-behandelen ervan ook. Dit concluderen ziekenhuisapotheker Peter ter Horst en psychiater Jan-Pieter Smit van de Isala klinieken Zwolle in het meinummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie. Zij bestudeerden daarvoor de literatuur en internationale richtlijnen. Een individuele afweging van deze risico's is nodig. Artsen moeten de patiënte goed informeren welke risico's zij en haar kind lopen.
Het artikel vormt een goede aanvulling op het recente proefschrift van Tessa Ververs, die vooral opriep tot terughoudendheid bij de behandeling.
Gereformeerde depressie
Bevindelijk gereformeerden hebben andere klachten bij een depressie dan niet-kerkelijke autochtone Nederlanders. Bevindelijk gereformeerden, ook wel bekend als 'zwartekousenkerk', vormen een orthodox gereformeerde stroming in Nederland, welke ongeveer samenvalt met de achterban van de SGP. Onderzocht werd of bevindelijk gereformeerden met een depressie andere symptomen hadden dan niet-kerkelijken met een depressie. Vergeleken met niet-kerkelijken uitten bevindelijk gereformeerden significant minder depressieve klachten, zoals somberheid en niet kunnen genieten. Vooral gingen zij langer door met hun werkzaamheden en uitten ze zich minder suïcidaal. Dit blijkt uit een origineel onderzoek van Arie Jan de Lely (psychiater bij Eleos, stichting gereformeerde ggz) en collega's.
Ingezonden persbericht