Gemeente Utrecht
beantwoording van SV 2009, nr. 32 over de Jaarrapportage Luchtkwaliteit
2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
32 Vragen van de heer J.A. Kleuver
(ingekomen 10 maart 2009
en antwoorden door het college verzonden op 11 mei 2009)
Schriftelijke vragen inzake jaarrapportage luchtkwaliteit
Op de website van de gemeente Utrecht zijn de cijfers over luchtkwaliteit terug te vinden van 2002 tot en met 2006. Het zal het College niet zijn ontgaan dat er over luchtkwaliteit in onze gemeente grote zorgen bestaan en dat er verhitte discussies gevoerd worden. Wat D66 betreft is dat zeer begrijpelijk. Met het oog op de aanstaande behandeling van het Actieplan Luchtkwaliteit (ALU), lijkt het ons van groot belang om tijdig over de meest recente cijfers te beschikken en daarom heeft D66 de volgende vragen aan het College:
1. In stukken over luchtkwaliteit van recente datum (schone bussen, saldering) zijn cijfers over luchtkwaliteit gebruikt die volgens D66 recenter waren dan 2006. Klopt dat?
Ja
2. Waarom ontbreken de jaarrapportages luchtkwaliteit van 2007 (en eventueel al 2008)?
In 2008 is de systematiek voor het maken van de jaarrapportage luchtkwaliteit veranderd. Sindsdien moet de gemeente invoerdata leveren voor de zogenaamde rapportagetool. De berekeningen met de rapportagetool worden op nationaal niveau gemaakt. Vervolgens rapporteert VROM op basis hiervan aan de EU en stelt de data beschikbaar aan de gemeenten en provincies. Die kunnen op basis hiervan vervolgens een eigen lokale rapportage opstellen voor het bestuur en de inwoners.
Volgens planning zouden de data voor de jaarrapportage 2007 in september 2008 worden verstrekt, maar VROM heeft de data pas eind november 2008 beschikbaar gesteld. De personele capaciteit van de gemeente en externen was daarnaast de afgelopen maanden volledig ingezet voor o.m. de studie Utrecht West en het opstellen van luchtrapportages voor ruimtelijke procedures. Wij verwachten in de zomer de jaarrapportage 2007 te kunnen voltooien.
3. Hoe komen die rapportages tot stand en welke bijdrages aan de totstandkoming van de jaarrapportages worden door andere overheden dan Utrecht geleverd?
Sinds vorig jaar hoeft de gemeente alleen tijdig actuele invoerdata te leveren. Het staat de gemeente vervolgens vrij om een eigen rapportage te maken op basis van de VROM-rapportage.
4. Mocht het zo zijn dat andere overheden de cijfers ten behoeve van de jaarrapportages niet tijdig hebben aangeleverd, heeft u er dan bij die andere overheden naar gevraagd?
In ambtelijke bijeenkomsten met VROM is sinds het aanleveren van de data diverse malen om de rapportagetool 2007 gevraagd. Op basis hiervan zal Utrecht zelf haar rapportage kunnen maken (zie ook antwoord vraag 7).
5. Bestaat er een wettelijke aanleiding tot het samenstellen en/of publiceren van jaarrapportages luchtkwaliteit? Zo ja, blijft Utrecht nu in gebreke?
Nee, Utrecht blijft niet in gebreke, want de data voor 2007 zijn tijdig aan VROM geleverd.
6. Is een recentere jaarrapportage van belang voor het aanstaande debat over het Actieplan Luchtkwaliteit? Zo nee, waarom niet?
Nee, het beeld van de luchtkwaliteit in 2007 wijkt op hoofdlijnen niet af van 2006.
7. Wil het College voor de behandeling van het Actieplan Luchtkwaliteit de jaarrapportage luchtkwaliteit 2007 publiceren, liefst aangevuld met nog recentere cijfers?
Dit jaarrapportage 2007 is niet voor de zomer te leveren. De controle en analyse van de gegevens in de rapportagetool en het opstellen van het rapport vergen nog de nodige tijd.
Met het ministerie van VROM is afgesproken dat de gegevens in de rapportagetool pas openbaar worden gemaakt nadat deze door de gemeente definitief zijn gecontroleerd. Voor de rapportage over het jaar 2007 gaat de gemeente deze controleslag de komende weken uitvoeren. Hierna zijn nog een aantal stappen te zetten alvorens een definitief luchtrapport 2007 kan worden aangeboden. De rapportagetool omvat immers niet meer en niet minder dan de kale cijfers. De vertaling van deze cijfers, in de vorm van een gemeentelijke luchtrapportage, moet de gemeente zelf verzorgen. De uiteindelijke rapportage geeft inzicht in de luchtkwaliteit over het voorgaande jaar. Ook gaat de gemeentelijke luchtrapportage in op de verschillen met voorgaande jaren en de oorzaken van deze verschillen (beleid en/of meteo). Verder geeft het jaarrapport inzicht in de trends in aantal blootgestelden en worden de gebruikte gegevens verantwoord.
8. Is er, voor het maken van het Actieplan Luchtkwaliteit, gebruik gemaakt van de jaarrapportage luchtkwaliteit 2006?
Ja, die is gebruikt om de verbetering van de luchtkwaliteit tussen 2006 en respectievelijk 2010 en 2015 in beeld te brengen.
9. Wanneer geldt de jaarrapportage 2006 als verouderd?
De jaarrapportage 2006 geeft inzicht in de luchtkwaliteit over 2006 en dan met name toegespitst op de overschrijdingssituaties. De jaarrapportage 2006 en de onderliggende data zeggen dus uitsluitend iets over 2006. Niets meer, niets minder. Vervolgens kan met het rekenmodel CAR voorspellingen gedaan worden van de ontwikkeling van de luchtkwaliteit in de toekomst. Voor 2006 was daarvoor het CAR6.1.1. vastgesteld. Dit model is gebruikt om een vergelijking te maken tussen 2006 en 2015 voor ALU2006 en ALU2008 (het huidige ALU). De jaarrapportage zelf is hiervoor niet gebruikt en heeft dus 'alleen ' waarde in de verantwoording over 2006.
---- --