Agenda publieke optredens minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken (11 -18 mei 2009)

Minister Van der Hoeven

Maandag 11 mei
12.45-13.15 uur: In ontvangst nemen onderzoeksrapport Lissabonstrategie Diverse decentrale overheden hebben onderzoek laten doen door Buck Consultants Internationale naar de rol van decentrale overheden bij de uitvoering van de Lissabonstrategie. EZ is medefinancier van het onderzoek waarvan het rapport aan de minister wordt aangeboden. (Provinciehuis, Zuid-Hollandlaan 1, Den Haag)

14.00-16.45 uur: Kennismaking met de Verf- en inktbranche. In het kader van branche-gesprekken die de minister regelmatig voert, wordt samen met de VVVF, (de brancheorganisatie voor de verf- en Inktindustrie) een bezoek gebracht aan twee uiteenlopende bedrijven. Tevens wordt gesproken met vertegenwoordigers uit de sector over de economische crisis en de effecten die dit heeft op de sector.

14.00-15.15 uur: Werkbezoek Akzo-Nobel
(Rijksstraatweg 131, Sassenheim)

15.45-16.45 uur: Werkbezoek Verffabriek De Vos
(Saturnusstraat 15-17, Den Haag)

Dinsdag 12 mei
15.45-16.15 uur: Toespraak ICT Delta Congres
De minister krijgt de agenda ICT2030.nl aangeboden en zal daarop reageren. Met deze agenda beschrijft ICTRegie de onmisbare rol die ICT speelt in het realiseren van de langetermijnvisie van de overheid. ICT2030.nl is een stimulerende en breed gedragen langetermijnvisie voor ICT-onderzoek en -onderwijs met een agenda voor de komende jaren. (Jaarbeurs, Hal 6, De Croeselaan 6, Utrecht)

Woensdag 13 mei
13.00-14.00 uur: Opening Nijenrode Life Science & Healthcare Institute Het 'Life Sciences en Health' (LSH) programma van EZ is een jaar geleden van start gegaan. Dit symposium toont de stand van zaken met betrekking tot het programma. Eén van de pijlers van het werkplan van Actielijn 3 van het LSH programma is onderwijs. LSH heeft daarvoor een samenwerkingsverband gesloten met de Universiteit Nyenrode. De minister opent op Nyenrode het Life Sciences and Healthcare Instituut. (Nijenrode Business Universiteit, Straatweg 25, Breukelen)

15.00-16.00 uur: Toespraak tijdens congres De Olympische Ambitie De minister zal in haar toespraak ingaan op de poltitieke besluitvorming en de economische gevolgen van de organisatie van de Spelen. Daarbij komen zaken als draagvlak onder de bevolking, de kosten van de Spelen en de economische voordelen aan de orde. Verder zal de minsiter ingaan op de noodzaak van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven om van de Spelen een succes te maken. (Aula Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2)

16.15-18.00 uur: CDA-bijeenkomst Ondernemerschap en Leefbaarheid De minister verzorgt een introductie over 'crisis, kabinet en MKB', gevolgd door inleidingen door vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, waaronder Peter Swinkels, voorzitter van de Brabants - Zeeuwse ondernemersvereniginng. (Het Corpac Huis, Reitseplein 1, Tilburg)

Donderdag 14 mei
11.00-12.00 uur: Toespraak startsein 2e fase Fokker Logistics Park De minister geeft het startsein voor de tweede fase van de herontwikkeling van het voormalige fabrieksterrein van vliegtuigfabrikant Fokker. Het sluit aan bij het Amsterdam Connecting Trade (ACT) initiatief dat een Randstad Urgent project is. (Schiphol Oost)

15.00-16.30 uur: Opening Windmolenpark Westereems. Dit is een windmolenpark van 156 megawatt, goed voor het elektriciteitsverbruik van 135.000 huishoudens (De Goliath, Goliathspad 1-3, Eemshaven)

Staatssecretaris Heemskerk

Staatssecretaris Heemskerk brengt samen met minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en een economische missie van meer dan 40 bedrijven en kennisinstellingen van 11 tot en met 16 mei een bezoek aan Zuid-Afrika en Mozambique. Het bezoek staat in het teken van de samenwerking met Nederland en de regionale samenwerking in het nieuwe zuidelijk Afrika, met Zuid-Afrika als grote economische motor. Heemskerk bekijkt de mogelijkheden voor het aangaan van nieuwe partnerschappen tussen publieke en private partijen in beide landen.

Het bezoek richt zich met name op een drietal thema's: groei en verdeling, goed bestuur, en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In zuidelijk Afrika is Nederland vooral actief op het gebied van water en infrastructuur. Nederlandse bedrijven zijn nauw betrokken bij de aanleg van water en sanitatievoorzieningen en bij diverse projecten om de havens te verbinden met het achterland, de zogeheten corridorontwikkeling. Tijdens het bezoek is er veel aandacht voor deze onderwerpen, maar ook voor samenwerking op het gebied van hoger onderwijs, de bestrijding van HIV/AIDS, goed bestuur en voor Sport en Ontwikkelingssamenwerking. Ook komen de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven tijdens het WK2010 in Zuid-Afrika aan bod.

Noot voor redacties (