UMC Utrecht


Nieuwe genen voor bloeddruk gevonden

Genetisch speurwerk in tienduizenden mensen heeft acht genen opgeleverd die bijdragen aan hogere of lagere bloeddruk. Onderzoekers van het UMC Utrecht beschrijven dat samen met collega's uit 93 Europese en Amerikaanse centra in het tijdschrift Nature Genetics van 10 mei. Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Een consortium van 164 onderzoekers analyseerde het volledige genoom van ruim 34.000 mensen op genen die betrokken zijn bij bloeddruk. Hieruit kwamen acht genetische variaties tevoorschijn die gerelateerd zijn aan een hogere of lagere bloeddruk. De resultaten controleerden ze vervolgens in 90.000 Europeanen en 12.000 Indiase mensen. Hiervoor werden onder andere de gegevens uit drie onderzoeken van het UMC Utrecht gebruikt: het Leidsche Rijn gezondheidsproject, de Prospect-EPIC-studie en de ARYA-studie.

Elk van de acht variaties draagt slechts een klein beetje bij aan de bloeddruk. Maar de bevindingen vergroten het inzicht in het ontstaan van hoge bloeddruk en zouden kunnen bijdragen aan ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Het heeft overigens geen zin op deze genen te screenen, daarvoor zijn effecten te klein.

Meer onderzoek is nodig om te achterhalen hoe deze genetische verschillen de bloeddruk precies kunnen beïnvloeden. Maar de onderzoekers denken dat sommige genen de productie beïnvloeden van hormonen die de nieren besturen. Andere genen zijn betrokken bij de invloed van bloedvaten op de bloeddruk.

Namens het UMC Utrecht werkten prof.dr. Rick Grobbee, dr. Charlotte Onland-Moret, dr. Michiel Bots, dr. Cuno Uiterwaal, prof. dr. Yvonne van der Schouw en dr. Mattijs Numans van het Julius Centrum mee aan het onderzoek.

Meer informatie:
UMC Utrecht
afdeling patiëntenservice
088 - 755 6208
maandag 11 mei 2009