Stichting Natuur en Milieu

Consumenten betalen ruim 200 euro te veel aan energieverslindende apparaten

Teken op www.driekeerbeter.nl: bespaar energie, geld en het klimaat!

11 mei 2009, Consumenten kunnen gemiddeld 200 euro per jaar besparen als toekomstige Europarlementariërs zorgen voor strenge energienormen voor apparaten en een ambitieuzer energielabel. Het huidige energielabel moet aangepast worden aan de stand van de markt, zodat apparaten met het A-label altijd tot de 20 procent meest zuinige apparaten behoren. De meest onzuinige apparaten moeten van de Europese markt worden geweerd.

Stichting Natuur en Milieu en de Consumentenbond roepen consumenten op te tekenen voor energiezuiniger appara-ten op www.driekeerbeter.nl. Zo laten consumenten aan de toekomstige Europarlementariërs horen dat zij voor energiezuinige apparaten zijn die geld én het milieu sparen. Een game op de site daagt de speler uit om steeds sneller zuinige apparaten op te vangen.

De Europese Unie stelt dit jaar energienormen en een nieuw energielabel vast voor elektronica en huishoudelijke apparaten. Natuur en Milieu en de Consumentenbond willen dat het Europees Parlement het heldere bestaande A-G label handhaaft en alleen de criteria voor de klassen aanscherpt.

Minder energieverbruik van elektronica en huishoudelijke apparaten is goed voor de portemonnee van de consument én voor het klimaat. Een gemiddeld huishouden kan nu al 200 euro per jaar* besparen met energiezuinige apparaten. Met het aanscherpen van de labelklassen bij het nieuwe energielabel komt er weer meer onderscheid en betere informatie voor consumenten. Voor sommige apparaten bestaat nu geen energielabel en dus geen informatie over het energieverbruik (bijv. televisies), voor andere apparaten is het label al meer dan tien jaar oud. Tegenwoordig hebben bijna alle koelkasten een A-label, maar daarbinnen zitten grote verschillen in energiegebruik.

Natuur en Milieu en de Consumentenbond maken zich al jaren hard voor goede energielabels en -normen. Achterblijvende fabrikanten houden strenge normen en goede consumenteninformatie echter tegen uit angst voor omzetverlies. Innovatieve bedrijven beschikken al lang over de tech-nieken voor zuinigere apparaten. De Europese Unie kan een voorbeeld nemen aan Japan, dat met het Top Runner-programma heeft aangetoond dat energienormen de innovatie fors stimuleren**. De praktijk laat zien dat er voor de consument voldoende keuzeaanbod blijft en dat het betere producten oplevert, zonder verlies aan comfort.


* Deze berekening is gebaseerd op het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden. Appara-ten die zijn meegenomen: Televisie, verlichting, koelkast, vriezer, magnetron, wasmachine, wasdroger, vaat-wasser en stofzuiger.


** Iedere vijf jaar worden deze normen opnieuw vastgesteld. Het meest energiezuinige model in de markt op dat moment moet vijf jaar later het gemiddelde van de markt zijn, waardoor de industrie continu moet innoveren.

Publicatiedatum: 11-05-2009