Provincie Groningen

Informatieavonden over beheerplannen Natura 2000 7 mei 2009

De provincie Groningen organiseert een tweede informatieronde over de Natura 2000-gebieden Lieftinghsbroek en het Zuidlaardermeergebied. De avond voor Lieftinghsbroek vindt plaats op maandag 11 mei a.s. in het Smeerling Theehuys te Onstwedde en de avond voor het Zuidlaardermeergebied op donderdag 14 mei in Dorpshuis de Hoeksteen in Noordlaren. Tijdens deze avonden wordt de eerste uitwerking van de beheerplannen voor deze Natura 2000 gebieden gepresenteerd. De avonden gaan om 20.00 uur van start. Voorzitter van de avond is gedeputeerde Douwe Hollenga; de inhoudelijke presentatie wordt verzorgd door adviesbureau Arcadis.

De beheerplannen voor de twee Natura 2000 gebieden Lieftinghsbroek (bij Onstwedde) en het Zuidlaardermeergebied zijn in concept klaar en worden gepresenteerd aan de gebruikers van het gebied, beheerders, bewoners, ondernemers en recreanten. Zij mogen er hun mening over geven. Eind juni vinden er nogmaals twee gebiedsbijeenkomsten plaats en vóór 1 september moeten Gedeputeerde Staten hun goedkeuring aan de beheersplannen hebben verleend. Vervolgens gaan deze plannen naar de minister van LNV, die het zogenaamde Aanwijzingsplan vaststelt (inclusief de exacte begrenzing en natuurdoelen van de gebieden). Hierop is nog inspraak mogelijk.

Natura 2000 in Groningen
Natura 2000-gebieden zijn bijzondere natuurgebieden die volgens de Europese Unie van internationale betekenis zijn en beschermd dienen te worden. Deze gebieden zijn van belang voor bepaalde kwetsbare planten- en diersoorten of leefmilieus. De aanwijzing tot Natura 2000 gebied heeft als doel in bestaande natuurgebieden de kansen op voortbestaan van de voor dat gebied belangrijke planten en/of dieren te vergroten. In Nederland gaat het om 162 gebieden, waarvan er zes geheel of gedeeltelijk in Groningen liggen:


- Zuidlaardermeer

- Lieftinghsbroek

- Leekstermeer

- Drentsche Aa

- Lauwersmeer

- Waddengebied (inclusief de Dollard)

Beheerplannen
Op basis van de Natuurbeschermingswet moeten voor elk van deze gebieden beheerplannen worden opgesteld, waarin staat hoe de Europese natuurdoelen in dat gebieden kunnen worden veiliggesteld. Zo staat erin beschreven om welke natuurdoelen (soorten, leefgebieden) het gaat, welke maatregelen (beheer, inrichting) nodig zijn om die doelen te bereiken, welke menselijke activiteiten zonder meer zijn toegestaan en welke activiteiten niet mogen zonder vergunning. Onderdeel van een beheerplan is ook de toetsing of het bestaande gebruik (in de omgeving) van invloed is op deze natuurdoelen. In de beheerplannen is dus ook ruimte voor de gebruikers van het gebied (en de omgeving), de bewoners, ondernemers en recreanten.
Bij het maken van de beheerplannen is gezocht naar een optimale balans tussen natuur, ruimtelijke ontwikkeling en landbouw. De beheerplannen gelden voor zes jaar.

Bijeenkomst Lieftinghsbroek:
11 mei 2009 het Smeerling Theehuys, Smeerling 15 Onstwedde. Ontvangst vanaf 19.30 uur, start om 20.00 uur

Bijeenkomst Zuidlaardermeergebied:
14 mei 2009 Dorpshuis de Hoeksteen, Lageweg 45a, Noordlaren. Ontvangst vanaf 19.30 uur, start om 20.00 uur.

7 mei 2009