Agenda Raadsplein besluitvorming A maandag 11 mei 2009
Tijd en plaats
Op maandag 11 mei 2009 vindt er een Raadsplein besluitvormingsronde A plaats van 19.00-19.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.
Vaststellen bestemmingsplan Oude Mars
De raad wordt gevraagd het bestemmingsplan Oude Mars vast te stellen. Het ontwerpbestemmingsplan Oude Mars heeft in het kader van de vaststelling met ingang van 4 december 2008 tot en met 14 januari 2009 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen in het informatiecentrum van het Stadhuis. Tevens zijn de vooroverleginstanties in kennis gesteld van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. Er zijn drie schriftelijke zienswijzen naar voren gebracht. Met de vaststelling van het bestemmingsplan wordt beoogd om de uitgifte van 100 kavels voor woningen in het topsegment en de herbestemming van de boerderij de Oude Mars planologisch juridisch mogelijk te maken. Het voorstel is op 6 april aan de orde geweest in de informatieronde. Tijdens deze ronde heeft de wethouder toegezegd de nota van zienswijzen aan te passen wat betreft de huisvesting van bijzondere doelgroepen. Een aangepaste nota van zienswijzen is nu bijgevoegd. Met deze toezegging heeft de raad het voorstel doorgeleid als A-onderwerp naar de besluitvormignsronde A.
Vaststelling Ontwikkelingsvisie Diezerpoort
Het college heeft de raad in december middels een informatienota geïnformeerd over de Ontwikkelingsvisie Diezerpoort. Inmiddels heeft het college van B&W een beslisnota voorbereid. In de beslisnota vraagt het college aan de raad de ontwikkelingsvisie "Diezerpoort ben ik" vast te stellen. Het gaat hierbij om 5 ambities voor de ontwikkeling van de wijk tot aan 2020: sociaal krachtig, levensfaseproof, gezonde leefomgeving, stedelijke pionier: welkom! en authentieke wijk. Het voorstel is op 6 april aan de orde geweest in de meningsvorming gecombineerd met een notitie van de ChristenUnie inzake Aanbevelingen Indische Buurt. Van daaruit is de beslisnota van het college doorgeleid naar de besluitvormingsronde A.
Wijkbudgetten ronde 5
De raad wordt gevraagd opdracht te geven een 5e ronde wijkbudgetten te organiseren en voor de uitvoering hiervan de gebieden: Diezerpoort, Aa-landen Midden en Zuid en Zwolle Zuid ten westen van de spoorlijn aan te wijzen. Het instrument wijkbudgetten wordt al jaren succesvol ingezet om onder andere sociale cohesie in de wijken en buurten van Zwolle te verhogen en bewoners te laten beslissen hoe ze dit willen doen. Middels wijkverkiezingen kiezen de bewoners welke projecten worden gerealiseerd. Om dit proces in gang te zetten wordt de raad gevraagd de gebiedskeuze voor deze ronde vast te stellen en om budget toe te wijzen. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde A.
Beloningsbeleid bij Verbonden Partijen
De raad wordt gevraagd de Nota Beloningsbeleid bij Verbonden Partijen vast te stellen, waarbij drie categorieën Verbonden Partijen worden onderscheiden, elk met een eigen maximale vaste beloning voor bestuurders van die partijen en waarbij de maximale vaste beloning per categorie het kabinetsbeleid in deze volgt. Daarnaast worden uitgangspunten gesteld voor de variabele beloning voor bestuurders van Verbonden Partijen en wordt vastgelegd dat de Raad geïnformeerd wordt, indien de beloning van een bestuurder van een Verbonden Partij uitstijgt boven de beloning die op grond van de nota gepast wordt geacht.
De PvdA heeft bij de behandeling in de raad van de Kadernota Verbonden Partijen een motie ingediend. De motie vraagt om een gedragscode voor het college vast te stellen in relatie tot de kadernota, waarbij normen worden gesteld voor de beloning van bestuurders van verbonden partijen. Met de nota Beloningsbeleid bij Verbonden Partijen wordt uitvoering gegeven aan deze motie. Inmiddels zijn ook betrokken partijen geïnformeerd over het beloningsbeleid. Het voorstel is op 23 maart aan de orde geweest in de informatieronde. Naar aanleiding van deze informatieronde heeft de burgemeester nadere schriftelijke informatie aan de raad toegestuurd, waardoor slechts één partij om nog een meningsvormende ronde verzocht. Daar er minimaal twee partijen nodig zijn, is het voorstel nu als A-onderwerp doorgeleid naar de informatieronde.
Nota van Uitgangspunten Bagijneweide
Ten behoeve van de herontwikkeling van Bagijneweide is een Nota van Uitgangspunten opgesteld. Deze nota is tot stand gekomen na actieve inbreng van bewoners en gebruikers van het gebied. In de vorm van inspiratiedagen hebben betrokkenen meegewerkt aan een visie op het plangebied. Vooraf zijn er een aantal randvoorwaarden geformuleerd. Als de raad de Nota van Uitgangspunten heeft vastgesteld wordt er gestart met de volgende fase. Op basis van de nota wordt een Programma van Eisen opgesteld. Ook hierbij zullen bewoners en gebruikers worden betrokken. Voor het opstellen van het PvE wordt de raad gevraagd een aanvullend krediet beschikbaar te stellen. Het voorstel is op 14 april aan de orde geweest in de informatieronde. Van daaruit is het voorstel doorgeleid naar de besluitvormingsronde A.
Alcoholmatiging jeugd regio IJsselland
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de uitvoering van regionale projecten in het kader van het alcoholmatigingsprogramma 2007 - 2011 regio IJsselland en daartoe ¤ 100.000,- beschikbaar te stellen vanuit de ontvangen provinciale middelen "alcoholmatigingsproject regio IJsselland".In 2007 is het regionale alcoholmatigingsprogramma jeugd 2007 - 2011 in de regio IJsselland vastgesteld. Naar aanleiding van een door de gemeente Zwolle ingediende subsidieaanvraag namens de regiogemeenten, heeft de provincie besloten een subsidie van maximaal ¤400.000,- voor de periode 2008 - 2011 toe te kennen voor de uitvoering van de regionale aanpak alcoholmatigingsbeleid. Per jaar betreft het een subsidie van maximaal ¤ 100.000,-. De subsidie 2008, waarbij de uitvoering plaats vindt in 2009, is verleend voor de uitvoering van een drietal onderdelen: 1. peerproject ouders, 2. project aansluiting gezondheidszorg en verslavingszorg en 3. communicatie in het kader van alcoholmatigingsprogramma jeugd regio IJsselland. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde A.
Debat Ruimtelijke Kwaliteit
In Zwolle was geconstateerd dat er weinig samenhang was tussen de verschillende ruimtelijke ontwikkelingen in en rond de binnenstad. Bovendien was er onvrede over de uiterlijke verschijningsvorm en de participatiemogelijkheid van burgers. Daarom is door de raad het debat ruimtelijke kwaliteit georganiseerd. Doel is stappen te zetten ter verbetering van de politieke sturing en burgerparticipatie ter bevordering van de beeldkwaliteit bij ruimtelijke projecten. Na drie bijeenkomsten zullen de resultaten van deze bijeenkomsten verder moeten worden uitgewerkt tot concrete maatregelen. In deze beslisnota wordt hiertoe het college opdracht geven. Op basis van de uitkomst van de debatten wordt het college gevraagd met voorstellen te komen die moeten leiden tot de gewenste kwaliteitsverbetering. Tijdens de meningsvormende bespreking van deze beslisnota op 14 april jl. is er gedebatteerd over de vraag in hoeverre met de opdrachtverstrekking aan het college een bruikbaar kader wordt geformuleerd waarbinnen het college met concrete voorstellen kan komen. Ten aanzien van de gewenste realisatietermijn is namens het college aangegeven dat vlak voor de zomer een plan van aanpak kan worden afgerond. Na het zomerreces kan het dan ter besluitvorming aan de raad worden aangeboden.
Coördinatie project Dijkverlegging Westenholte
De dijkverlegging Westenholte is een Koploper project in het kader van de PKB Ruimte voor de Rivier. De dijk wordt ongeveer 300 meter landinwaarts verplaatst. Hierdoor krijgt de IJssel meer ruimte en kan meer water afvoeren. Het project is in de realisatiefase gekomen. De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft op 18 maart 2009 een realisatieovereenkomst gesloten met het Waterschap Groot Salland over de uitvoering van het project. Voor het project zullen verschillende procedures moeten worden doorlopen. Er moet een bestemmingsplan worden opgesteld en vergunningen aangevraagd. Om deze procedures zo efficiënt mogelijk te laten verlopen wordt voorgesteld om gebruik te maken van de coördinatieregeling. Hierbij worden gemeentelijke en provinciale procedures gelijktijdig en gecoördineerd doorlopen. Dit voorkomt versnippering en betekent tijdwinst. Een aantal besluiten wordt gezamenlijk ter inzage gelegd en er geldt één beroepsprocedure.
Vanwege het overnemen van de bevoegd gezag rol van gedeputeerde staten, wordt u ook gevraagd om de richtlijnen voor het opstellen van de MER formeel vast te stellen. Het voorstel is op 20 april aan de orde geweest in de informatieronde. Van daaruit is het voorstel doorgeleid naar de besluitvormingsronde A.
Gesubsidieerde arbeid (voormalig ID- en WIW-regelingen)
De raad wordt gevraagd de subsidiëring van de loonkosten voor de ID-ers en WIW-ers waarvan is vastgesteld dat die geen mogelijkheden meer hebben om door te stromen naar een duurzame reguliere baan te continueren tot en met 2013 voor zolang zij bij de huidige werkgever in dienst zijn / gedetacheerd zijn bij de huidige inlener of overige uitstroom is gerealiseerd. Daarnaast wordt de raad gevraagd deze groep ID-ers en WIW-ers indien nodig en wenselijk, beschikbaar te laten blijven voor andere vormen van (gesubsidieerde) arbeid, activering en/of participatie. Verder wordt de raad gevraagd de ID-ers en WIW-ers die in de ziektewet of WIA-procedure zitten of in aanmerking komen voor WSW-indicatie hierin te begeleiden en ook de ID-ers en WIW-ers waarvan is vastgesteld dat er nog wel mogelijkheden zijn om door te stromen naar een reguliere baan hierin te begeleiden en faciliteren in de periode tot medio 2010.Met de invoering van de Wet Werk en Bijstand op 1 januari 2004 zijn de ID- en WIW-banen komen te vervallen. Op basis van een raadsbesluit van februari 2004 zijn in de periode van september 2003 tot 1 januari 2005 de kosten van de gesubsidieerde arbeid met 50% teruggebracht. In 2005 is de door de raad besloten de resterende gesubsidieerde banen niet verder af te bouwen tot en met 2007, uitgezonderd natuurlijk verloop of het aflopen van contracten. Aanvullend daarop is door de raad in 2007 besloten de subsidiëring van de toen nog resterende gesubsidieerde banen te continueren tot en met 2010 en Wezo opdracht te geven het bestand ID-ers en WIW-ers te screenen en de mogelijkheden van doorstroom naar regulier werk in kaart te brengen.
Medio 2010 zal opnieuw de balans worden opgemaakt van de inspanningen en resultaten van de doorstroom naar regulier werk en uitstroom overig en nadere besluitvorming omtrent de resterende ID-ers en WIW-ers voor te bereiden. Het voorstel komt rechtstreeks in de besluitvormingsronde A.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 27-04-2009 tot 11-05-2009
Gemeente Zwolle