Vrije Universiteit Amsterdam
Moderne genetica voor arme boeren
* Startdatum: 11-05-2009
* Tijd: 10.45
* Locatie: Aula
* Titel: Moderne genetica voor arme boeren
* Plaats: Aula
* Spreker: W. Vroom
* Promotor: prof.dr. G.T.P. Ruivenkamp
* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen
* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen
* Evenementtype: Promotie
Wietse Vroom maakt in zijn promotieonderzoek onderscheid tussen
innovatiestrategieën waarin boeren als `ontvangers van technologie' of
juist als `mede-innovatoren' worden beschouwd, en waarin technologie
ontwikkelaars proberen kant-en-klare oplossingen te bieden of
innovatie als een interactief proces zien. Dit onderscheid draagt bij
aan een helderder debat over hoe we genetica en biotechnologie kunnen
gebruiken voor landbouwontwikkeling en hoe we ervoor zorgen dat nieuwe
technologie ook daadwerkelijk bijdraagt aan het verminderen van
armoede.
Landbouw is van een cruciaal belang voor het oplossen van extreme
armoede en honger in de wereld. Een belangrijke manier om landbouw te
verbeteren is het ontwikkelen van nieuwe gewassen die minder last
hebben van ziekten en insecten, en die meer opbrengen in droge
omstandigheden of op slechte bodems. Maar hoewel de technieken om
gewassen te verbeteren telkens krachtiger worden, wil dat nog niet
zeggen dat ze ook daadwerkelijk bijdragen aan de bestrijding van
armoede en honger. Nieuwe gewassen en technologieën bereiken niet
altijd de boeren voor wie ze bedoeld zijn, zijn soms te duur, of
lossen slechts een klein deel van het probleem op waar boeren in de
praktijk mee kampen.
Het proefschrift van Vroom gaat het debat aan over de manier waarop
moderne genetica wordt ingezet voor plantenveredeling, en stelt de
vraag wat een technologie geschikt maakt om bij te dragen aan
landbouwontwikkeling. Daarbij komt veel meer aan de orde dan enkel
technische aspecten. Vroom beschrijft hoe verschillende benaderingen
van landbouwontwikkeling gevolgen hebben voor de sociale rolverdeling
tussen technologen en boeren in innovatieprocessen en in
productiesystemen.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam