De toegang naar rijk bezit
Hekken van buitenplaatsen aan de Vecht
MAARSSEN, 20090510 -- Museum Maarssen heeft de geslaagde expositie over `Buitenplaatsen aan de Vecht, nieuwe rijken in de 17e en 18e eeuw' uitgebreid met een deeltentoonstelling over de rijk gedecoreerde toegangshekken en zogenaamde `waterhekken' bij de buitenplaatsen.
Deze indrukwekkende hekken zijn karakteristiek voor de bloeiperiode van de buitenplaatsen in de Vechtstreek. De hekken waren niet zozeer bedoeld als verdediging, zoals bij kastelen, maar ze waren als toegang tot een buitenplaats vooral een doorkijk naar rijk bezit. Ze vormden als het ware één geheel met de bijzondere architectuur en tuinaanleg.
Aan de rivierzijde van de buitenplaatsen was vaak ook een hek: een waterhek. Bezoekers konden daar aan land gaan. Zeldzamer was een waterbank, een soort steigerterras aan het water. Hier kon men afmeren met de boot, maar ook zitten thee drinken, een vishengel uitwerpen en kijken naar wat er zich afspeelde op de Vecht. De functie was vergelijkbaar met die van de theekoepels: kijken en bekeken worden, maar dan in de open lucht.
In eerste instantie zijn er hekken van hout geweest, maar daarna zijn veel hekken gemaakt van smeedijzer en gietijzer. De vervaardiging van de smeedijzeren en gietijzeren hekken kan wel de Gouden Eeuw van de smeedkunst worden genoemd: variërend in stijl van eenvoudig classicistisch tot uitbundig rococo. Een aantal is gemaakt door grote kunstenaars als Jean Tijou en Daniël Marot, vaak naar voorbeeld van de Franse hekken bij adellijke kasteeltuinen.
In de tentoonstelling is onder andere een fraai exemplaar te zien van een rococo hek dat op schaal is nagemaakt. Ook in dit hek zijn honderden werkuren gaan zitten in het kunstige smeedwerk.
Hoewel een aantal hekken vanaf eind 18e eeuw in verval is geraakt, gesloopt of verkocht, is een deel gelukkig voor de Vechtstreek behouden. Zij vormen een uniek cultureel erfgoed dat de moeite van het restaureren, bewaren en bekijken waard is. Dit alles is in 2009 te zien in Museum Maarssen.
Het museum is geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 - 16.00 uur.
Museum Maarssen, Diependaalsedijk 19 B, 3601 GH Maarssen (0346-554 440 / 06 - 204 876 77)
Het museum is gelegen in park Goudestein (naast het gemeentehuis van Maarssen).
www.museummaarssen.nl
ingezonden persbericht