Publieksdag Natuurboulevard Mijmeegse Oude Waal
groene parel bij Nijmegen profiteert van natuurlijke waterstand
NIJMEGEN, 20090512 -- Oude Waal op moederdag, stralend weer, wapperende vlaggen op de dijk, drie observatieposten langs de natuurboulevard. Een roerdomp stapt behoedzaam door het telescoopbeeld, twee overvliegende lepelaars, enthousiast publiek geniet van de rumoerige zwarte sterns bij de drijvende nestvlotjes. Betere omstandigheden hadden de gezamenlijke natuurclubs niet kunnen wensen. Zij organiseren een publieksdag om de dijktoeristen opmerkzaam te maken op de sublieme moeraskwaliteiten van de Oude Waal.
Na lange jaren van agrarisch waterpeilbeheer is nu eindelijk een natuurlijk peilbeheer mogelijk. De agrariërs zijn uitgekocht, nu mag de natuur regeren. Staatsbosbeheer heeft onlangs tijdens een hoogwatertje de natuur een handje geholpen en via de Waardse Sluis water ingelaten. Daarna is de sluis weer dicht gedraaid en regeren verdamping en wegsijpelen over de plas. Het water in de Oude Waal staat vandaag zeker nog een meter hoger dan de poel achter de sluis. Het niveau zakt traag met ongeveer 1 cm per dag. Flora en fauna hebben maandenlang profijt van de drasse situatie. In de Oude Waal kunnen we nu eindelijk weer zien hoe uitbundig de natuur reageert als ze weer natte voeten heeft. Nijmegen boft met zo'n parel om de hoek. Dit is uniek in Nederland.
Een groep excursiegangers staat op de sluis en kijkt met verrekijkers in de poel beneden.
Gebiologeerd staren ze naar de talrijke dikkopjes en jonge visjes. Er zwemmen diverse jonge snoekjes van nauwelijks tien centimeter. Plotseling valt hun oog op een onbeweeglijke torpedo tussen de waterplanten. Daar ligt een snoek van wel driekwart meter onbeweeglijk te loeren. Alleen de kieuwdeksels bewegen langzaam. Hun verrekijkers zijn net te laat om te reageren op de hand die omhoog wijst. Achter hun rug zeilt een Boomvalk ongezien langs de bomenrand.
Op nauwelijks een kilometer van de Waalkade ligt de mooiste moerasparel van de hele regio. Staatsbosbeheer, Waterschap en andere instanties hebben er uitstekend aan gedaan de waterstand in het voorjaar af te stemmen op de behoeften van de natuur. De situatie is perfect voor paaiende vissen. Ook de sterk bedreigde moerasvogels vinden hier een paradijselijke omgeving. Voor het eerst sinds jaren laten zich weer twee roerdompen horen. De spiegelende, ondiepe watervlakte trekt duizenden trekvogels aan om na een lange reis op krachten te komen. De hoogtepunten van vandaag zijn een kleine zilverreiger en een rode wouw. Deze zeldzame roofvogel is veruit de elegantste van de zeven roofvogelsoorten die vandaag acte de presence geven. Zelfs bevers laten zich vaak observeren, hoewel het publiek zich vandaag tevreden moet stellen met een paar onzichtbare harde plonzen.
10 mei staat wereldwijd in de spotlight als World Migratory Bird Day. 2009 staat speciaal in het teken van obstakels en barrières voor trekvogels. De natuurliefhebbers in de Ooijpolder geven vandaag een positieve draai aan dit thema. Juist door te laten zien hoe bij de Oude Waal het herstel van de natuurlijke waterstand nieuwe kansen biedt aan de vogels, hopen ze de gezaghebbende instanties te inspireren en het grote publiek bewust te maken. In totaal worden vandaag zo'n 85 vogelsoorten gespot. Maar het allerbelangrijkste is het grote enthousiasme van de dijkrecreanten. Honderden mensen hebben kunnen meegenieten van de opgestelde telescopen en de bijzondere vogels.
Met hartelijke dank aan de gidsen en de mensen die het publiek op de observatieposten lieten meegenieten. Aan de blije gezichten viel af te lezen dat jullie inzet zeer werd gewaardeerd.
Johan Bekhuis (ARK Natuurontwikkeling),
mede namens Joop Bons (IVN Rijk van Nijmegen), Jos van Oostveen (Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen), Bart Beekers en Sjoerd van de Goorberg (Flora- & Faunawerkgroep Gelderse Poort)
Ingezonden persbericht