Ingezonden persbericht
Persbericht zondag 10 mei 2009
Nederlands team wint met overtuiging eerste Benelux Wiskunde Olympiade
Bergen op Zoom Tijdens de Benelux Wiskunde Olympiade 2009 heeft het Nederlandse team van tien scholieren tegenstanders België en Luxemburg ruimschoots verslagen. Bovendien werd de top drie van het individuele klassement volledig gevuld door Nederlanders. De eerste Benelux Wiskunde Olympiade is van 8 tot en met 10 mei gehouden in Bergen op Zoom.
Gastland Nederland is met 119 punten eerste geworden in het officieuze landenklassement. Tweede werd België met 87 punten en de derde plek ging naar Luxemburg met 63 punten. In totaal namen 30 leerlingen uit de drie Beneluxlanden deel aan deze olympiade. De wedstrijd werd mogelijk gemaakt door een gift van Transtrend BV, Rotterdam.
De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:
* Raymond van Bommel (17 jaar, Hoofddorp): GOUD 28 punten
* Wouter Berkelmans (18 jaar, Amstelveen): GOUD 24 punten
* Maarten Roelofsma (18 jaar, Apeldoorn): ZILVER 17 punten
* Jelle van den Hooff (17 jaar, Amstelveen): BRONS 10 punten
* David Kok (16 jaar, Delft): BRONS 10 punten
* Harm Campmans (16 jaar, Borne): 7 punten
* Wadim Sharshov (18 jaar, Leiden): 7 punten
* Jaap Wagenaar (16 jaar, Woubrugge): 7 punten
* Peter Koymans (16 jaar, Eindhoven): 6 punten
* Madelon de Kemp (16 jaar, Nijmegen): 3 punten
De Benelux Wiskunde Olympiade
Bij de Benelux Wiskunde Olympiade krijgen getalenteerde leerlingen uit de drie Beneluxlanden vier moeilijke wiskundige vraagstukken voorgelegd. Ze moeten deze individueel oplossen en kunnen daarmee in totaal 28 punten scoren (zeven punten per opgave). De helft van de deelnemers krijgt een medaille: brons, zilver of goud in de verhouding 3:2:1. Veel van deze leerlingen zullen komende zomer ook meedoen met de Internationale Wiskunde Olympiade, die in Bremen, Duitsland wordt gehouden. In 2011 zal Nederland als gastland optreden voor de 52ste Internationale Wiskunde Olympiade.
Selectie
De teams van de drie deelnemende landen worden geselecteerd via een aantal voorrondes. In Nederland wordt in januari een eerste ronde gehouden op de middelbare scholen. Daaraan doen ruim 4000 leerlingen mee. De 120 winnaars worden daarna uitgenodigd voor de tweede ronde die in september op de Technische Universiteit Eindhoven wordt georganiseerd. Uit de besten bij deze tweede ronde worden ca. dertig kandidaten uitgenodigd om mee te doen aan de training voor de internationale rondes. Na diverse trainingsdagen worden tien leerlingen geselecteerd voor het team dat Nederland vertegenwoordigt bij de Benelux Olympiade. De training, selectie en begeleiding tijdens de Benelux Wiskunde Olympiade is in handen van Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven), Birgit van Dalen (Universiteit Leiden) en Johan Konter (Universiteit Utrecht).
Ingezonden persbericht