Gemeente Zaanstad

08-05-2009

Kadernota 2010 - 2013 Gemeente Zaanstad aangeboden aan raad Collegeprogramma op koers, bezuinigingen aangekondigd.

De kadernota 2010 - 2013 staat in het teken van het afmaken van het collegeprogramma, de toekomst van de stad en de huidige economische crisis. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in het gezond maken van de financiële situatie van de gemeente Zaanstad. Echter in deze tijden ontkomt de gemeente er niet aan enkele pijnlijke beslissingen te moeten nemen, zonder hierbij het sociale gezicht te verliezen.

Gevolgen economische crisis
De verwachting is dat twee belangrijke bronnen van inkomsten zullen terugvallen: de inkomsten uit de algemene uitkering -het geld van het rijk- en de inkomsten uit grondexploitatie. Tegelijkertijd vertragen lopende en nieuwe projecten door tegenvallende financiering en de moeilijke tijden in de bouwsector, deze vertragingen kosten veel geld. Daarnaast zal waarschijnlijk na 2010 de werkloosheid stijgen en daarmee de uitgaven vooral voor sociale uitkeringen.

Afronden collegeprogramma en de blik vooruit
In de laatste kadernota van het huidige college van Zaanstad wordt de balans opgemaakt van drie jaar `Zaankanters maken de streek', waarin de zes speerpunten: sport, wonen, milieu, economie, sociaal en openbare ruimte centraal staan. De verwachting is dat in maart 2010 87% van de in 2006 gemaakte afspraken al gerealiseerd is. Ook in deze kadernota is -ondanks het economische slechte weer- voor 3 miljoen aan nieuw beleid voorgesteld. Extra geld gaat onder andere naar monumenten, funderingsherstel, verkeerslichten, het opzetten van een werkplein voor werkzoekenden en bereikbaarheid. Verder blijft Zaanstad investeren in haar toekomst op de lange termijn: gebruikmakend van haar ligging nabij Amsterdam en unieke kwaliteiten als de waterrijke natuur om de stad en de oude fabriekspanden binnen de stadsgrenzen.

Financiële situatie
Op 5 gebieden stond de stad er een aantal jaar geleden slecht voor: investeringen, risicobeheersing, weerstandsvermogen, de exploitatie en de openbare ruimte. De laatste jaren is hard gewerkt om deze gebieden onder controle te krijgen. Voor de investeringen, risicobeheersing en het daarmee samenhangende weerstandsvermogen is dat inderdaad gelukt. Met de mogelijke opbrengsten van de verkoop van de Nuon aandelen wordt de achterstand in de openbare ruimte ingelopen. Alleen de exploitatie
-het huishoudboekje van de gemeente- blijft de komende jaren nog een probleem. Dit resulteert in een verwacht negatief resultaat in 2013 van 2,7 miljoen. Er moeten pijnlijke keuzes gemaakt worden om dit probleem op te lossen. Het college geeft daar in deze kadernota alvast een voorzet op.

Bezuinigingen
Een deel van het benodigde geld gaat gevonden worden in efficiënter werken, realistischer begroten en het vinden van extra inkomsten als Europese subsidies en samenwerkingsverbanden. Maar er moeten ook een aantal keuzes gemaakt worden. Zo krijgt de brandweer een bezuinigingsopgave van ruim een ton en wordt kritisch gekeken naar de subsidies van een aantal Zaanse instellingen. Ook zullen de belastingen iets opgetrokken worden. Uitgangspunt bij de bezuinigingen is: de pijn wordt verdeeld over alle vlakken, waarbij het sociale vlak wordt ontzien.

Behandeling in de raad
De kadernota zal op 14 mei 2009 in Zaanstad Beraad gepresenteerd worden. Het afsluitende kaderdebat zal 11 juni in de raad behandeld worden. Eind september zal op basis van de uiteindelijk vastgestelde kadernota de begroting 2010 - 2013 volgen.