IFAW


29 Olifant slagtanden in beslag genomen in noord Kenia

8 mei 2009

(Nairobi, Kenia- 6 mei 2009) - Negenentwintig olifant slagtanden (totaal 109 kilo) en drie AK47 geweren zijn gisteren in beslag genomen na een drie maanden durend ondercover onderzoek. Hiervoor zijn ongeveer 13 olifanten gedood.
De operatie, waaraan rangers van het Kenya Wildlife Service (KWS), scouts van het Namunyak Wildlife Conservation Trust (NWCT) en de locale overheid aan deelnamen, begon met de arrestatie van twee Keniaans-Somalische stropers en één uit de lokale gemeenschap. Ongeveer 8 andere stropers zijn ontsnapt.

"Sommige van de slagtanden leken van de olifanten afgezaagd te zijn," volgens Titus Letaapo van het NWCT. De drie verdachten zijn veroordeeld in de rechtbank en na betaling van een lage boete snel weer op vrije voeten gesteld. Een tik op de vingers werkt totaal niet drempelverhogend, volgens Letaapo.

"Sinds vorig jaar december is de olifant stroperij in dit gebied drastisch toegenomen. Het is moeilijk, maar we moeten de olifanten ten koste van alles beschermen."

Eind april is er ongeveer 700 kilo ivoor door het KWS in beslag genomen, vlak bij de grens tussen Kenia en Tanzania. James Isiche, directeur van het IFAW in Oost Afrika, luidt duidelijk de noodklok. "Het is angstaanjagend. Het tempo waarmee Afrikaans ivoor in beslag wordt genomen is ongekend hoog. Er moet dringend actie ondernomen worden om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze situatie. Anders zullen olifanten, die al eerder op de rand van uitsterven stonden, tot het verleden behoren".

"Het IFAW houdt vol dat de ivoorhandel nog steeds de grootste bedreiging voor olifanten is. De correlatie tussen deze stijging van de olifant stroperij en ivoor vangsten en de eenmalige verkoop van de voorraden door CITES kan niet langer worden genegeerd, "zegt Isiche.

Deze incidenten vinden plaats amper vijf maanden na de verkoop van 108 ton ivoor vanuit Zuid-Afrika, Botswana, Namibië en Zimbabwe, welke voor het eerst sinds 10 jaar werd toegestaan door de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en planten (CITES).

Het aantal inbeslagnames van ivoor is in de laatste maanden sterk toegenomen, meer dan 6 ton in Vietnam dat vanuit Tanzania werd binnengesmokkeld en 1 ton in Thailand, afkomstig vanuit Oeganda.

Ook Kenia kreeg vanaf het begin van dit jaar te maken met een aantal incidenten in het meest bedreigde leefgebied voor olifanten, Tsavo National Park.

Voor media gerelateerde vragen:
Petra Verkerk
Tel: + 31 70 335 50 11
Mobile: + 31 6 14 15 47 58
Email: pverkerk@ifaw.org