Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Onderzaai vanggewas beter dan inzaai na maïsoogst

8 mei 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

Italiaans raaigras als onderzaai legt meer stikstof vast dan Italiaans raaigras en rogge toegepast als najaarszaai. Afhankelijk van het systeem, gewastype en bemestingsniveau van de maïs, kan de vastlegging echter aanzienlijk variëren. Italiaansraaigras als onderzaai legde 25 kg stikstof per ha vast. Bij de najaarszaai was dit 56 tot 80% minder. Dit blijkt uit onderzoek op Koeien & Kansen-bedrijven uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en productschap zuivel (PZ).

Een vanggewas heeft ook invloed op de aanvoer van organische stof naar de bodem. Onderzaai laat meer organische stof achter dan najaarszaai. Zeker wanneer het gewas in het voorjaar wordt geoogst. Bij kleiner wordende giften dierlijke mest wordt deze organische stof steeds belangrijker. De extra aanvoer met vanggewas is dus erg welkom om de bodemkwaliteit op akkerbouwpercelen op peil te houden.

Sinds 2006 is het verplicht om op zand- en lössgrond na de oogst van de maïs een vanggewas te telen. Het vanggewas moet de mineralen vastleggen die door de maïs niet zijn opgenomen en de mineralen die gedurende de winterperiode nog vrijkomen. Een goed geteeld vanggewas combineert de functie van een stikstofvangnet met de leverantie van organische stof. Een vanggewas kan zowel als onderzaai als najaarszaai worden toegepast. Omdat er weinig bekend is over de opbrengst van vanggewassen en over de vastlegging van stikstof en fosfaat zijn er gedurende twee winterperioden waarnemingen gedaan aan verschillende typen vanggewassen en het verschil tussen onderzaai en najaarszaai. Er zijn metingen gedaan aan zowel de bovengrondse- als ondergrondse delen. Alle metingen zijn uitgevoerd op percelen van Koeien & Kansen-bedrijven.

Gratis downloaden rapport
Het volledige onderzoekverslag is te vinden in Koeien & Kansen-rapport 51: âOpbrengst vanggewas na maïsâ. Het rapport is hier gratis te downloaden Een hardcopy is te bestellen bij het secretariaat van Koeien & Kansen, 0320 â 293302.

Project Koeien & Kansen
Het project Koeien & Kansen is een samenwerkingsverband van 16 melkveehouders, proefbedrijf De Marke, Wageningen UR en adviesdiensten. Op verzoek van het ministerie van LNV en PZ brengt het project voor de Nederlandse melkveehouderijsector de milieukundige, technische en economische gevolgen in beeld van de implementatie van toekomstig milieubeleid. Deze verkenning biedt de mogelijkheid de wetgeving te evalueren, voorstellen tot verbetering te onderzoeken en de sector te informeren over kosteneffectieve bedrijfsaanpassingen. De resultaten van Koeien & Kansen vindt u op de website: www.koeienenkansen.nl
Voor vragen kunt u mailen naar: info@koeienenkansen.nl.

Contact
Gerjan Hilhorst
telefoon 0320 â 238011
gerjan.hilhorst@wur.nl