Persbericht: Campagne voor vermindering van het zoutgebruik

07/05/2009 15:03

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Op 7 mei werd een nieuwe campagne rond de vermindering van het zoutgebruik gelanceerd. De Minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, wil met deze campagne de zoutproblematiek aanpakken.

Zout is bij overdaad schadelijk voor de gezondheid. Teveel zout kan verantwoordelijk zijn voor een hoge bloeddruk, een stille ziekte die hart- en vaatziekten kan veroorzaken. In België lijden 2 miljoen personen aan een te hoge bloeddruk en het merendeel is daarvan niet op de hoogte. Teveel zout is ook een risicofactor voor maagkanker en osteoporose.

75% van het zout dat we consumeren zit al in voorbereide voedingsmiddelen. Daarom werkt het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu al geruime tijd samen met betrokken sectoren zoals de voedingsindustrie, de distributiesector en de horecasector om het zout in het voedingsaanbod te verminderen. Maar ook de consument kan zijn steentje bijdragen door gezondere en zoutarme keuzes te maken. Daarenboven heeft het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan de broodsector uitgenodigd om voortaan gejodeerd zout (jodiumzout) te gebruiken. Dit zal helpen om het jodiumtekort van de Belgische bevolking aan te pakken.

Om de burger te informeren en te overtuigen van het belang om minder zout te gebruiken werd een informatiecampagne opgestart. De campagne, met de steun van de Belgische Cardiologische Liga, rond de reductie van zout in onze voeding bestaat uit 3 delen: een brochure, een zoutmeter en een internetsite.

De brochure geeft uitleg over wat zout nu precies is en in welke voedingsmiddelen u het kunt terugvinden. Daarna volgen vooral praktische tips om minder zout te consumeren. De brochure werd gedrukt op 1 miljoen exemplaren en zal in de loop van de maand mei verdeeld worden in supermarkten, door de ziekenfondsen en door apothekers.

De zoutmeter is een handig hulpmiddel om te berekenen hoeveel zout er in een voedingsmiddel zit en om het etiket beter te interpreteren. Op het etiket staat namelijk meestal natrium. Dat moet u vermenigvuldigen met 2,5 om te weten hoeveel gram zout er in zit. De zoutmeter werd gedrukt op 400.000 exemplaren.

Op de internetsite www.stophetzout.be kunt u natuurlijk de brochure en de zoutmeter bestellen en de praktische tips terug vinden. Maar ook specifieke informatie speciaal voor baby's en kinderen, mythes rond zout en zelfs een kleine zoutquiz zijn terug te vinden op deze site.

Op http://www.mijnvoedingsplan.be/documenten kan u het volledige persdossier downloaden.

Wetenschappelijk contacten:

Isabelle.laquiere@health.fgov.be (NL) of 02/524.73.64

laurence.doughan@health.fgov.be (FR) of 02/524.73.76

Vragen ivm de campagne:

Olivier.christiaens@health.fgov.be of (02/524.73.63)

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel