Amsterdam, 06 mei 2009
De meerderheid van de consumenten ziet de prijzen matig stijgen. In de zomermaanden zal de inflatie verder afnemen. De Nederlandse prijsstijging ligt wel ruim boven het Europees gemiddelde.
Meer dan de helft (52%) van de 55.800 respondenten op de ING Vraag van Vandaag ziet de prijzen in de afgelopen twaalf maanden zwak tot matig stijgen. Ruim een kwart (27%) neemt sterk stijgende prijzen waar. Volgens 15% van de gepeilde bezoekers zijn de prijzen gelijk gebleven en 4% ziet een daling. De meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten een gemiddelde prijsstijging zien van 2%. Voor elk individu kan de prijsstijging wel anders uitpakken. Iemand die net een tweedehands auto heeft aangeschaft, zal wellicht zelfs prijsdalingen ervaren. Het goede nieuws is verder dat de lonen harder stijgen dan de prijzen, hoewel dat voor veel consumenten lastig waar te nemen blijkt, zie het artikel
Minder inflatie in de zomer
De gemiddelde prijsstijging voor april zal voor het eerst onder de 2% duiken. In de zomermaanden zal de inflatie in Nederland volgens het ING Economisch Bureau verder omlaag gaan. ING verwacht dat de consumentenprijzen in april met 1,8% zijn gestegen. De inflatie zal deze zomer onder de 1% uitkomen. Wat zien consumenten daarvan terug? Consumenten dat halverwege het jaar bijvoorbeeld merken aan hun energierekening. Die rekening zal lager uitvallen dan in de eerst helft van 2009. Aangezien consumenten gemiddeld zo'n 5% aan energie uitgeven scheelt dat in de portemonnee. De helft van de daling van de inflatie komt door energie. Ook aan de pomp kunnen consumenten het verschil merken. Vorig jaar liepen de benzineprijzen in de zomer nog razendsnel op. Dat is dit jaar niet de verwachting. Voor kilometervreters levert dat natuurlijk voordeel op. Aan de andere kant stijgen de huren in juli met gemiddeld 2,8%.
Maar niet zo weinig als in Europa
In Europa stijgen de prijzen op dit moment gemiddeld minder hard dan in Nederland. De inflatie voor de eurozone ligt op 0,6%. In de zomermaanden kan de inflatie in Europa naar verwachting zelfs één of twee maanden onder nul uitkomen. Het verschil tussen het Europese inflatiecijfer en het Nederlandse is opvallend. Voor een deel wordt het verklaard door definitieverschillen. Een groot deel van het verschil zit in de doorwerking van tarieven. In Nederland worden de energietarieven met vertraging van een half jaar aangepast. Daarnaast kennen wij ook een vertraging in de aanpassing van de huren.
© 2009 ING Economisch Bureau