Stichting Natuur en Milieu
Redding tropisch bos voor consument vrijwel kosteloos
7 mei 2009 - Voor de productie van vlees hoeft helemaal geen tropisch
bos te worden gekapt. Het veevoer kan namelijk net zo goed in Europa
worden geproduceerd. Daarmee red je voor maar 2,50 per consument per
jaar een oerwoud zo groot als de provincie Zuid-Holland, en gaan we de
klimaatverandering tegen. Dit blijkt uit een studie van Natuur en
Milieu.
Soja hoeft niet meer gebruikt te worden voor veevoer. Het is namelijk
zowel technisch als economisch goed te vervangen door Europese
eiwitbronnen zoals tarwe, koolzaad en aardappel. Dit blijkt uit een
zojuist uitgebrachte studie van Natuur en Milieu. Gangbaar varkensvoer
met 10% soja is slechts 1 euro per 100 kilo goedkoper: dat is 3 cent
per kilo varkensvlees. Omgerekend naar de gemiddelde vleesconsumptie
betekent dit dat elke Nederlander voor slechts 2,50 per jaar het
oerwoud zou kunnen redden. In een van de doorgerekende combinaties was
vervanging door Europees eiwit zelfs goedkoper.
Erwten en bonen
Het onderzoek geeft aan dat er voor de vervanging van soja in
varkensvoer van de ge-hele Nederlandse varkensindustrie circa 350.000
hectare met erwten, koolzaad, tarwe en zonnebloemzaad nodig is en dat
dit -behalve voor erwten- in West-Europa beschikbaar is zonder grote
verstoring van de eiwitmarkt. Het onderzoek van Natuur en Milieu is
uitgevoerd door Bureau Vahl Feed & Health met de gangbare software die
mengvoerbedrijven hanteren voor de optimalisatie van veevoer. Tijdens
het onderzoek zijn de actuele dag-prijzen gehanteerd.
Soja zorgt voor een groot deel voor de eiwitvoorziening van de vlees-
en melkindustrie, maar heeft als groot nadeel dat er grote delen
tropisch oerwoud in Latijns-Amerika voor worden gekapt. Vervangende
eiwitbronnen in Europa zijn onder meer granen, koolzaad, erwten,
bonen. Erwten en bonen hebben daarnaast het voordeel dat het goed in
de ak-kerbouwproductie past: het legt stikstof in de bodem vast.
Nu blijkt dat er voldoende alternatieven voor soja beschikbaar zijn en
dit snel ingevoerd kan worden, roept Natuur en Milieu de partijen in
de vleessector op om stappen te zetten om een bijdrage te leveren aan
de redding van het tropisch bos. Supermarkten, consumenten van vlees
en mengvoederbedrijven kunnen het goede voorbeeld geven.
Het complete rapport van Vahl Feed and Health is hier te raadplegen.
Publicatiedatum: 07-05-2009