Universiteit Twente

Onderzoek UT: Interactieve besluitvorming leidt inderdaad tot meer maatschappelijk draagvlak

Interactieve besluitvorming leidt tot meer maatschappelijk draagvlak. Het werd altijd aangenomen, maar was tot op heden nauwelijks wetenschappelijk onderzocht. Mijke Boedeltje van de Universiteit Twente deed daarom onderzoek naar interactieve besluitvorming op gemeentelijk niveau. Interactieve besluitvorming leidt inderdaad tot meer draagvlak, maar de burger beschouwt de inhoud van het uiteindelijke besluit echter wel als belangrijker dan het proces ernaartoe. Boedeltje promoveerde 6 mei aan de faculteit Management en Bestuur op haar onderzoek.

Interactieve besluitvorming wordt vaak aangedragen als oplossing voor het gebrek aan maatschappelijk draagvlak. Besluitvorming is interactiever naarmate burgers er meer rechtstreeks invloed op uit kunnen oefenen. Als burgers een doorslaggevende stem hebben dan is de interactiviteit groter, dan wanneer de politici beslissen zonder burgers.

De algemene aanname is dat je door de burger meer te betrekken bij het besluitvormingsproces, het maatschappelijk draagvlak vergroot. Tot op heden was hier nauwelijks wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en ontbrak bewijs voor deze aanname. Mijke Boedeltje van de Universiteit Twente deed daarom onderzoek naar deze vorm van directe participatie door burgers op gemeentelijk niveau. Haar onderzoeksvraag was: In welke mate leidt een hogere mate van interactiviteit tot meer maatschappelijk draagvlak? Hierbij onderscheidde ze twee vormen van draagvlak: inhoudelijk draagvlak en procesdraagvlak. Onder de eerste vorm verstaan we draagvlak voor het uiteindelijke besluit en onder de tweede vorm verstaan we hoe burgers het proces naar het besluit toe ervaren.

Resultaat

Uit het onderzoek kwam naar voren dat interactief bestuur inderdaad tot meer draagvlak kan leiden. Of dit in een specifiek geval ook zo is, hangt af van twee factoren. In de eerste plaats moet er in het uiteindelijke besluit ook echt rekening zijn gehouden met de opvattingen van de burgers. Ze moeten zich kunnen vinden in de inhoud van de beslissing. Hoewel voor het draagvlak bij betrokkenen met name deze inhoudelijk kant van belang is, speelt voor burgers ook de manier waarop het proces is verlopen een rol. Zo is het van belang of burgers ervan zijn overtuigd dat de besluitvorming open en eerlijk is verlopen.

In totaal onderzocht Boedeltje zes gemeentelijke processen in drie gemeentes (Emmen, Assen en Heemskerk). Per project bepaalde ze eerst de mate van interactiviteit en keek ze vervolgens hoe de burger het proces en het uiteindelijke besluit had ervaren. Per gemeente keek ze naar een onderwerp dat zich op wijkniveau afspeelde en naar een onderwerp dat zich op gemeentelijk niveau afspeelde. In totaal werkten circa 1000 mensen aan het onderzoek mee.