Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
06.05.2009
Toevoegen lycopeen toegestaan in vetten en dressings
Synthetisch lycopeen en lycopeen uit Blakeslea trispora mogen in
bepaalde levensmiddelencategorieën als nieuw voedingsingrediënt in de
Europese Gemeenschap worden toegepast. Hieronder valt ook de
levensmiddelencategorie Vetten en Dressings.
Voor synthetisch lycopeen is dit vastgelegd in beschikking 2009/348/EG
en beschikking 2009/362/EG van de Europese Commissie. Voor lycopeen
uit Blakeslea trispora is dit vastgelegd in beschikking 2009/365/EG .
De ondernemingen BASF en DSM Nutritional Product Ltd hebben officieel
toestemming gekregen om synthetisch lycopeen als nieuw
voedselingrediënt in de handel te brengen volgens respectievelijk
beschikking 2009/348/EG en beschikking 2009/362/EG. Het verzoek om
lycopeen uit Blakeslea trispora als nieuw voedselingrediënt in de
handel te brengen was ingediend door Vitatene. Voor alle drie
beschikkingen geldt dat de vergunning voor het gebruik van de
verschillende lycopenen onder dezelfde voorwaarden wordt verleend.
EFSA heeft geconcludeerd dat de consumptie van lycopeen door de
gemiddelde gebruiker onder aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) zal
blijven, maar dat bij sommige gebruikers van lycopeen de ADI kan
worden overschreven. Daarom is een lijst opgesteld met levensmiddelen
waaraan lycopeen mag worden toegevoegd. In deze lijst is ook de
levensmiddelencategorie Vetten en Dressings opgenomen waarvoor geldt
dat producten binnen deze groep een maximaal lycopeengehalte van 10
mg/100 gram mogen bevatten.
Ook is vastgesteld dat de ondernemingen die lycopeen in producten
willen verwerken een monitoringsprogramma moeten opstellen dat moet
worden uitgevoerd bij het in de handel brengen van een levensmiddel
met lycopeen. Dit programma omvat de verstrekking van informatie over
de gebruiksniveaus van lycopeen in levensmiddelen. De Commissie moet
de EFSA in 2013 raadplegen om de door het bedrijfsleven verstrekte
informatie te toetsen.
Toelating van nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten
wordt geregeld in de EU-Novel Foods-verordening (EG) Nr. 258/97 .