Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
06.05.2009
Nieuwe regels levensmiddelenadditieven begin 2010 van kracht
De nieuwe regels omtrent enzymen, additieven en smaakstoffen zijn
vastgelegd in het zgn."Food Improvement Agents Package (FIAP). Deze
nieuwe wetgeving zal de huidige regelgeving vereenvoudigen, bijwerken
en aanpassen aan de recentste wetenschappelijke bevindingen.
Het FIAP bevat drie verordeningen aangaande enzymen, additieven en
smaakstoffen. De vierde regelt de gemeenschappelijke
goedkeuringsprocedure om een stof in de EU op de markt te mogen
brengen.
* Verordening (EG) nr. 1331/2008 : tot vaststelling van een
gemeenschappelijke goedkeuringsprocedure voor
levensmiddelenadditieven, voedingsenzymen en
levensmiddelenaroma's. Zij is van toepassing met ingang van 20
januari 2010.
* Verordening (EG) nr. 1332/2008 : inzake voedingsenzymen tot
wijziging van Richtlijn 83/417/EEG, Verordening (EG) nr.
1493/1999, Richtlijn 2000/13/EG, Richtlijn 2001/112/EG van de Raad
en Verordening (EG) nr. 258/97. Zij is van toepassing met ingang
van 20 januari 2010.
* Verordening (EG) nr. 1333/2008 : inzake levensmiddelenadditieven
en tot vervanging van Richtlijn 94/36/EG (inzake kleurstoffen in
levensmiddelen) en Richtlijn 95/2/EG (additieven anders dan
kleurstoffen en zoetstoffen). Zij is van toepassing met ingang van
20 januari 2010.
* Verordening (EG) nr. 1334/2008 : inzake aroma's en bepaalde
voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik
in levensmiddelen en tot wijziging van Verordening Nr. 1601/91 van
de Raad, Verordening Nr. 2232/96, Verordening Nr. 110/2008 en
Richtlijn 2000/13/EG. Zij is van toepassing met ingang van 20
januari 2011.
Tot de data van vankrachtwording blijft de huidige wetgeving gelden.
Voor de categorieën enzymen, additieven en smaakstoffen worden lijsten
van gemachtigde producten opgesteld, met voorwaarden van gebruik en
regels over etikettering. Alleen deze producten mogen worden gebruikt
in de voeding onder gespecificeerde gebruiksvoorwaarden. De Europese
Commissie zal de lijsten van toegestane producten beheren op basis van
een risicoanalyse van de European Food Safety Authority (EFSA).
Zie voor meer informatie nieuwsbrief Voeding en Gezondheid van
29-07-2008.